Strömbackaskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Avgångselever 2014 har precis traditionsenligt sprungit ut från Oden.


Strömbackaskolan är en gymnasieskola i Piteå, beläget mitt emot Piteå kommuns stadshus. Skolan har cirka 1350 elever och 260 anställda fördelade på 14 nationella program. På Bygg- och Anläggningsprogrammet och Elprogrammet har man en lång tradition av så kallade elevbyggen. Eleverna på de olika inriktningarna bygger flerfamiljshus i samarbete med det kommunala bostadsföretaget Pitebo. Skolan har riksrekryterande spetsutbildning dans och riksrekryterande utbildning Industrirör. En aktiv idrottsförening - SIF verkar för att främja hälsa och idrottsutövande på skolan. De anordnar turneringar och håller i en del idrottsverksamhet på kvällstid. Många av skolans elever driver UF- företag och har medverkat vid olika mässor och UF-tävlingar med goda resultat. Gymnasieskolan fick tillsammans med övriga Utbildningsförvaltningen utmärkelsen som årets skolkommun 2013 och året därefter kom man på andra plats.

De äldsta delarna av skolan byggdes 1937-1939 och fungerade då som verkstadsskola. Med åren har den utökats med fler byggnader och många program. Den anrika Stora Herrgården fungerar som hemvist för Restaurang och Livsmedelsprogrammet. En stor del av skolan förstördes i en brand 1989 under ett takläggningsarbete; branden orsakade skador för omkring 150 miljoner kronor. 1200 elever och lärare berördes av branden och fick tillbringa läsåret 1989/1990 i provisoriska lokaler.

Skolan är sedan länge indelad i byggnader vilka har namngivits från den nordiska mytologin, exempelvis är skolans huvudbyggnad benämnd Oden.[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Piteå kommuns webbplats: Strömbackaskolans lokaler

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]