Stromberg

Från Wikipedia
För två utslocknade adelsätter i Sverige, se Stromberg (ätter). För en kommun i Rheinland-Pfalz, se Stromberg, Tyskland. För en tidigare stad i Nordrhein-Westfalen, se Stromberg, Oelde.

Stromberg är ett efternamn, som burits av ett antal personer och släkter i Sverige utan kända relationer till varandra.

I svenska dokument från början av 1300-talet omtalas en person vars namn senare återgivits som "Broder Heinrich van Stromberg av Tyska Orden".[1] Vid denna tid var släktnamn inte etablerade i Sverige. Stromberg behöver därför inte uppfattas som ett sådant utan kan ha markerat härkomst från någon av de tyska orterna med detta namn.

Från 1699 bars namnet i Sverige av två befryndade, sedan länge utslocknade adelsätter: en friherrlig och en grevlig, se vidare Stromberg (ätter).

I nyare tid har namnet burits av personer utan adlig tilknytning. Bland dessa kan nämnas den till USA utvandrade Alfred Stromberg (1861–1913, se också Stromberg Carlson), som föddes med namnet Strömberg.

Namnet Stromberg har även givits till fiktiva personer, dels till Karl Stromberg, spelad av Curd Jürgens, skurk i James Bond-filmen Älskade spion (The Spy who loved me) från 1977, dels till Bernd Stromberg, spelad av Christoph Maria Herbst, huvudperson i den tyska tv-serien Stromberg som visades 2004–2012[2] och som efterföljdes av en film 2014.[3]

Den 31 december 2014 var 23 personer med efternamnet Stromberg bosatta i Sverige.[4]

Personer med efternamnet Stromberg[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]