Stridsvagn m/31

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Strv m/31)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stridsvagn m/31. Armémuseum.

Stridsvagn m/31 (Landsverk L-10) var en svensk stridsvagn byggd av AB Landsverk år 1932-1935.

Kungliga arméförvaltningen hade i oktober 1931 lämnat in en order på tre försökfordon av modellen L-10, vilka efter förseningar kunde levereras 1935. Den var beväpnad med en 37 mm Bofors kanon och två 6,5 mm kulsprutor m/14-29 och hade 8-24 mm pansar. Då de togs fram hade de en för sin tid mycket tekniskt avancerat utförande. Skrovet var svetsat i stället för nitat, stridsvagnen var försedd med prismaperiskop i stället för siktlucka och ett avancerat bandupphängningssystem. Utvecklingen sprang dock snabbt ifatt modellen och i slutet av 1930-talet var dess konstruktion inte längre i framkant. De drabbades ofta av tekniska problem, de hårt spända banden gick ofta av och var svåra att reparera, handhavandefel gjorde att växellådorna ofta gick sönder. Vintertid drabbades man även ofta av snöinpackning i det bakre monterade drivhjulet. Många av delarna var även tysktillverkade vilket gjorde att man blev beroende av en utländsk leverantör för reserdelar, vilket gjorde att inga fler vagnar beställdes.[1]

Då andra världskriget bröt ut, grävdes de in som statiska bunkrar. Besättningen var fyra, vikten på stridsvagnen var 11,5 ton.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenskt pansar - 90 år av stridsfordonsutveckling, Rickard O. Lindström & Carl-Gustaf Svantesson, s. 37.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Stridsvagn m/31, 13 september 2017.