Strykjärn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strykjärn från 1812 med ägarens namn.
Ett modernt strykjärn.

Strykjärn används för att göra textilier släta genom strykning efter tvätt. Innan elektriciteten gjorde sitt intåg användes strykjärn av gjuten mässing eller järn som försågs med ett glödhett lod eller glödande kol i strykjärnets ihåliga mitt. Värmen spred sig då till strykytan på järnet. Denna variant på strykjärn har funnits sedan 1500-talet.[källa behövs] När vedkaminen medgav att järnet värmdes direkt på spisen blev strykjärn i massivt järn vanligare.

Textilier stryks enklast när de är lite fuktiga, dock inte våta, och dänkflaskor gjorde man av glasflaskor vars lock försågs med hål. Nuförtiden är dänkflaskor gjorda av plast.

Nästa steg i utvecklingen var strykjärn som värmdes elektriskt och i dagens läge är det fåtal strykjärn, det vill säga pressjärn, som inte är försedda med möjlighet att få ånga för de textilier som tål sådan hög temperatur.

Om mängden ånga och värmen i sig ändå inte ger ett skrynkelfritt resultat kan man strykpressa istället, det vill säga använda en väl urvriden pressduk emellan, och stryker trasan torr mot den textil som skall strykas.

Strykjärn omtalas i Kina redan på 300-talet e.Kr. Till Norden kom den runt 1500-talet när behovet uppstod att efterbehandla linnetyger.

Det elektriska strykjärnet uppfanns 1882 i USA, men spridningen dröjde till 1920-talet. År 1924 uppfanns termostatstrykjärnet och 1926 ångstrykjärnet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]