Subjekt (satsdel)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Subjekt (grammatik))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Primära satsdelar i
svensk satslösning
Relaterade artiklar

Subjekt är en satsdel som i regel betecknar den, det eller de som utför den handling som anges av en sats predikat.[1] I de germanska språken, däribland svenska, måste en grammatiskt korrekt sats i normalfallet innehålla subjekt och predikat. Undantaget är när verbet är böjt i imperativform: "Ät upp!" eller andra situationer där det är underförstått vad som är subjekt: "Kommer snart!" (underförstått: "Jag kommer snart!").

När det gäller verb som beskriver ett opersonligt skeende, tillåter många andra språk att subjektet utelämnas. I frasen "Det regnar." är subjektet "Det" överflödigt då verbet "regnar" beskriver en process som bara utförs av naturen. Sålunda räcker det på spanska med verbet llueve utan något subjekt för att få en fullständig sats.

I svenskt talspråk kan tema-rema användas för att utelämna tidigare nämnda subjekt. Språk där detta är accepterat i skriftspråket är bland annat kinesiska, japanska och de romanska språken (förutom franska).

Italienska Vedi questo tronco? Andrebbe bene da bruciare. È completamente secco. går att översätta direkt till svenskt talspråk: "Serru denna stock? Vore bra till bålet. Är helt torr." , men i skriftspråket måste subjekten skrivas ut. Notera även att subjektet "du" inte behöver nämnas om det markeras med en verbändelse.

Att eftersöka subjekt[redigera | redigera wikitext]

Om det bara står en nominalfras, infinitivfras eller bisats som inte är böjd i objektsform bredvid det finita verbet är den subjekt. I annat fall kan man ersätta olika satsdelar med ett personligt pronomen. Subjektet skall vara i subjektsform (han, hon, de). Ett pronomen som står i objektsform (honom, henne, dem) kan inte utgöra subjekt. En semantisk metod att finna subjektet är att ställa sig frågan: "Vem utför handlingen i det som beskrivs i satsens predikat?" ("Vem är det som gör något i meningen?") Detta fungerar dock bara för aktiva konstruktioner, och testet kan vara vanskligt i vissa sammanhang.

Formellt och egentligt subjekt[redigera | redigera wikitext]

När en sats innehåller ett formellt subjekt (FS) tar detta det egentliga subjektets (ES) plats och det egentliga subjektet hamnar på objektets plats (efter det finita verbet, kan flyttas till fundamentet). Formellt subjekt består av ordet det.

Exempel på sats med formellt subjekt på subjektets position (efter det finita verbet):

I går gick det inte ett enda tåg på hela dagen.
      FS-   ----[ES]----

Exempel på sats med formellt subjekt i fundamentet:

Det var kallt att gå hem genom snöstormen. 
FS-      -----------[ES]------------

Syntaktiskt beter sig det "egentliga subjektet" som objekt.

Exempel på sats med opersonligt subjekt:

Det regnar!
OS-

Referenser[redigera | redigera wikitext]