Super Mario Bros.

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Super Mario Bros)
Hoppa till: navigering, sök
För filmen med samma namn, se Super Mario Bros. (film).
Super Mario Bros.
NES Super Mario.png
Information
Originaltitel スーパーマリオブラザーズ
År 1985
Utvecklare Nintendo
Utgivare Nintendo
Genre Plattformsspel
Perspektiv Sidscrollande
Antal spelare 1–2
Format NES, Famicom Disk System, Playchoice-10, Game & Watch, SNES, Game Boy Color, Game Boy Advance, Virtual Console
Arbetslag
Speldesign Shigeru Miyamoto
Spelfigursdesign Shigeru Miyamoto
Musik Koji Kondo
Spelserie
Spelserie Super Mario
Uppföljare Super Mario Bros. 2
Super Mario Bros.: The Lost Levels
Remaker Super Mario All-Stars
Distribution
Europa
Japan
USA
Datorspelsportalen

Super Mario Bros. är ett datorspel till Nintendo Entertainment System lanserat 1985.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Mushroom Kingdom blir en dag invaderat av Koopas, en terrorist grupp som vill ta över hela riket! De kidnappar prinsessan toadstool och tvingar henne att bli en terrorist. Mario måste rädda prinsessan innan allting är över. Men han är inte ensam på sin resa genom Mushroom kingdom... Med sig har han sin bästa vän kukko, som är en fågel som talar spanska och en gnutta grekiska. Han kan laga grekisk mat och hjälpa Mario få mer liv.

Speluppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Super Mario Bros. är ett sidscrollande plattformsspel bestående av 8 världar med 4 banor i varje värld. Mario kan hoppa, springa och på vissa banor även simma. Fienderna omintetgörs allt som oftast genom att Mario hoppar på dem, men vissa fiender (oftast taggiga) är farliga att hoppa på. Vidare kan Mario hitta saker som gör honom starkare. En magisk svamp gör Mario till Super Mario. Som Super Mario är Mario dubbelt som stor och kan krossa tegelstenar. En blomma gör att Super Mario kan kasta eldbollar och en stjärna gör Mario oövervinnerlig för några sekunder. Under effekten av stjärnan kan man dock fortfarande dö av att trilla ner i hål.

Buggar[redigera | redigera wikitext]

En klassisk bugg i Super Mario Bros. är bana −1 (egentligen bana 36), som helt enkelt lämnats kvar i koden och som aldrig var menad att spelas igenom. Den går dock att nå på ett speciellt sätt.

I slutet på bana 1-2 går det att krossa de två näst närmsta blocken till väggen ovanpå röret, och sedan ställa sig på rörets kant. Sedan går det att vända sig till vänster, ducka och hoppa till höger upp i blocket som är kvar utanför väggen. Då sugs spelaren genom väggen och kommer till warpzonerna där spelaren ska gå ner i röret längst till vänster eller höger. Spelaren kommer nu till bana -1 (se ovan), som är identisk med 2-2, men oändlig. Röret i mitten leder till bana 5-1.

Det går bara att komma till värld −1 i versionen till NES. Felet har rättats till i nysläpp till andra konsoler. Dock är detta möjligt på Game Boy Advance-versionen (NES Classics-serien).

En annan klassisk bugg finns på bana 3-3. Banan avslutas med en anordning som gör att Mario (eller Luigi) kan komma något högre upp än på andra banor. Det gör att spelaren kan hoppa över den flaggstång som avslutar banan och på så sätt inte avsluta den. Speltekniskt är detta förödande eftersom inget annat händer förutom att den borgsbyggnad som normalt avslutar banan fortsätter oändligt långt. När spelaren gått framåt så pass långt att flaggstången försvinner är spelaren förlorad eftersom det inte går att gå bakåt i spelet. Spelaren förlorar så småningom livet då tiden tar slut.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Spelet har sålts i över 40 miljoner exemplar,[1] vilket gjorde det till det dittills bäst sålda spelet. Super Mario Bros. höll rekordet i över två decennier, tills Wii Sports övertog rekordet med över 75,66 miljoner exemplar.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Super Mario Sales Data: Historical Unit Numbers for Mario Bros on NES, SNES, N64...”. GameCubicle.com. http://www.gamecubicle.com/features-mario-units_sold_sales.htm. Läst 10 april 2010. 
  2. ^ ”Supplementary Information about Earnings Release” (pdf). Nintendo. 28 januari 2011. sid. Sida 12. http://www.nintendo.co.jp/ir/pdf/2011/110128e.pdf#page=5. Läst 26 januari 2012. 


Föregående:
Sakura Samurai: Art of the Sword
Bästsäljande Nintendo Eshop-3DS-spel
Vecka 10–12 2012
Efterföljande:
Sonic the Hedehog: Triple Trouble
Föregående:
Colors! 3D
Bästsäljande Nintendo Eshop-3DS-spel
Vecka 23 2012
Efterföljande:
Donkey Kong