Hoppa till innehållet

Luigi

Från Wikipedia
Luigi
NamnLuigi Mario
Skapad avShigeru Miyamoto
YrkeVVS-montör
Spel
SpelserieMario
Första spelMario Bros. (NES, 1983)
Senaste spelSuper Mario Bros. Wonder (Nintendo Switch, 2023)
Röst (spel)
1994
1996-2022
2023-
Mark Graue
Charles Martinet
Kevin Afghani
Röst (TV-serier)
1989
1989
1990-1991
1990
Danny Wells
Johan Hedenberg (svensk version)
Tony Rosato
Kenneth Milldoff (svensk version)

Luigi är en TV-spelsfigur, bror till Mario i Nintendos Mario-spel.[1]

Luigis märke som syns på hans mössa.

Luigi använder sig av en grön tröja och keps (till skillnad från Mario, som har rött), samt ett blått arbetarställ, och är i de flesta spel något längre och smalare än Mario. Luigi jobbar som rörmokare, och hans värsta fiende är den ondskefulla Bowser och dennes patrull, mer kända som "The Koopa Troop". Luigi har varit på många räddningsexpeditioner tillsammans med sin broder Mario, för att rädda prinsessan Peach och hennes folk, bestående av Toads.

Luigi skiljer sig från Mario genom sin något bättre hoppförmåga.[2] Han stannar även längre i luften genom att sprattla med benen.[3] Han har dock två klara svagheter; han är svagare och glider mer än Mario.

Namnet Luigi är precis som Mario taget ifrån italienskan. Luigi har en pipigare röst än Mario. Luigi är också fegare och fruktansvärt rädd för spöken. Hans ålder i jämförelse till Mario är något oklar. I början troddes Luigi vara yngre än Mario, vilket först nämndes i serien Family Album "The Early Years" från år 1990. I Super Mario World 2: Yoshi's Island visar sig istället att de båda bröderna är tvillingar, vilket de även kom att vara i Yoshi Touch & Go. I remaken, Yoshi's Island: Super Mario Advance 3, till Game Boy Advance är dock påståendet att de skulle vara tvillingar borttaget. I texten till Luigis trofé i Super Smash Bros. Brawl står det att han är Marios yngre broder, och i Super Paper Mario kallar han Mario för sin storebror.

Luigi fick huvudrollen i spelen Mario is Missing! och Luigi's Mansion, då han skulle rädda Mario från Bowser och King Boo. Luigi har alltid varit längre och smalare än Mario och hans mustasch är uppdelad som i halvmånar. Han bryr sig om sin bror, men i Mario & Luigi: Superstar Saga, där han fick rädda Mario från sin förgiftning, vågar han inte ens gå och hämta en ört som ska hjälpa Mario i Guffawha Ruins. Han gör allt för Mario, men inte detta; han är rädd för ett monster som lurar där, som sägs vara fruktansvärt. Han beger sig till psykologen i staden Kamek som ska lugna ner hans nervositet. Psykologen hypnotiserar Luigi att tro att han är Mario. När Luigi pratar med de andra tror de att han är galen. En blixt från Bowletta väcker honom ur hypnosen och han räddar Mario.

Skådespelare

[redigera | redigera wikitext]

Luigis röst framfördes i TV-spelen av Charles Martinet fram tills 2022 och sen 2023 framförs den av Kevin Afghani. I spelfilmen Super Mario Bros. spelades han av John Leguizamo och i Super Mario Bros. Filmen framfördes rösten av Charlie Day. I de tecknade TV-serien Super Mario Bros. Super Show och seriens otecknade TV-sketcher spelades av Danny Wells, Luigis svenska röst dubbades av Johan Hedenberg. I The Adventures of Super Mario Bros. 3 och Super Mario World framfördes Luigis engelska röst av Tony Rosato och på svenska av Kenneth Milldoff.

  1. ^ "A life in shadows: A Luigi biography Gamesradar.com. 19 mars 2013. Läst 25 maj 2018.
  2. ^ Super Mario 64 (2004–2005), sida 18. "Though Luigi and Yoshi have better jumping skills [than Mario...]" ("Trots att Luigi och Yoshi har bättre hoppförmågor [än Mario...]")
  3. ^ Super Mario 64 (2004–2005), sida 20
  • "Character-Specific Moves". Super Mario 64 DS (instruktionsbok) (engelska). Nintendo. 2004–2005.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]