Super Mario 64

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Super Mario 64
Originaltitel スーパーマリオ 64
Utvecklare Nintendo
Genre Plattformsspel
Antal spelare 1
Format Nintendo 64, Nintendo DS, Wii
Arbetslag
Speldesign Shigeru Miyamoto
Spelfigursdesign Shigeru Miyamoto
Musik Koji Kondo
Spelserie
Spelserie Mario-3D-plattformsspel
Uppföljare Super Mario Sunshine
Distribution
Europa 1 mars 1997 (Nintendo 64)
11 mars 2005 (Nintendo DS)
8 december 2006 (Wii)
Japan 23 juni 1996 (Nintendo 64)
2 december 2004 (Nintendo DS)
2 december 2006 (Wii)
USA 29 september 1996 (Nintendo 64)
21 november 2004 (Nintendo DS)
19 november 2006 (Wii)
Datorspelsportalen

Super Mario 64 är ett TV-spel till Nintendo 64 lanserat 1996 i samband med att Nintendo 64 släpptes. Spelets huvudkaraktär är Mario, men ett fåtal av hans vänner är med. Spelet har fått utmärkelser som "Bästa spelet någonsin", bland annat i speltidningen Super PLAY.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen inleds med att spelets huvudkaraktär, Mario, får en inbjudan från Prinsessan Peach till hennes slott. När Mario kommer fram till slottet upptäcker han att hon har blivit kidnappad av Bowser, den ödlekung som under många år varit Marios största fiende. Bowser har gömt prinsessan och de magiska kraftstjärnor som vaktar slottet i världar han, med stjärnornas kraft, byggt upp innanför tavlor och väggar i slottet. För att rädda prinsessan måste Mario hitta minst 70 av de 120 stjärnor som finns utspridda i slottet. I slottet finns dörrar som inte öppnar sig förrän Mario har samlat på sig ett visst antal stjärnor.

De 120 stjärnorna finns gömda på 15 huvudbanor, småbanor samt i själva slottet. På varje huvudbana finns 6 olika uppdrag som alla genererar en stjärna, och dessutom kan Mario få en stjärna till på varje genom att samla minst 100 mynt på vardera. De resterande 15 stjärnorna är gömda runtom i slottet i småbanor och på andra ställen. Tre gånger under spelets gång får Mario tampas mot Bowser. Sjuttio kraftstjärnor behövs för att möta Bowser en sista gång, och därigenom rädda prinsessan, men Mario måste hitta samtliga för att låsa upp alla hemligheter.

Speluppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Super Mario 64 är det första Mario-spelet i 3D. Med hjälp av den analoga handkontrollen kan man röra Mario olika snabbt genom att vicka olika hårt på styrspaken. Mario kan krypa, simma, hoppa, slåss, stampa i marken samt flyga, men det senare kan han endast när han hittat en Wing Cap, vilken är en hatt med "vingar". Genom att kombinera olika knappar kan man också få Mario att göra extra höga eller långa hopp. Banorna och äventyren är mycket varierade och innehåller allt från kleptomaniska gamar, öknar och pyramider till rutschkanor, sjöodjur, vulkaner, snövärldar m.m.

Hjälpmedel[redigera | redigera wikitext]

Mario kan hitta olika hjälpmedel på banorna. Med hjälp av Wing cap kan Mario flyga, Vanish cap gör Mario osynlig och gör att han kan gå rakt igenom fiender, eld och vissa väggar och hinder, Metal cap gör Mario osårbar och så att han kan gå normalt under vatten. För att komma åt de olika mössorna måste man dock låsa upp dem, genom att hitta och trycka ned specialknappar (switches) belägna i speciella banor; en för vardera.

Nyutgåvor[redigera | redigera wikitext]

Spelet släpptes också i en uppgraderad version till Nintendo DS 2004 (2005 i Sverige): Super Mario 64 DS (Super Mario 64 x 4). Spelet finns även utgivet till Wii och har där fått en förbättrad bildupplösning som bättre utnyttjar kraften i vad den nya konsolen klarar av att visa.[1] Den första versionen av spelet som gjordes för Nintendo 64 klarar att visa en bild med upplösningen 320x240 pixlar medan den version som finns för Virtual Console klarar av att visa en bild i 480p.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.bytecellar.com/archives/000084.php
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia