Super Mario 64

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Super Mario 64
Originaltitel スーパーマリオ 64
Utvecklare Nintendo
Genre Plattformsspel
Antal spelare 1
Format Nintendo 64, Nintendo DS, Wii
Arbetslag
Speldesign Shigeru Miyamoto
Spelfigursdesign Shigeru Miyamoto
Musik Koji Kondo
Spelserie
Spelserie Mario-3D-plattformsspel
Uppföljare Super Mario Sunshine
Distribution
Europa 1 mars 1997 (Nintendo 64)
11 mars 2005 (Nintendo DS)
8 december 2006 (Wii)
Japan 23 juni 1996 (Nintendo 64)
2 december 2004 (Nintendo DS)
2 december 2006 (Wii)
USA 29 september 1996 (Nintendo 64)
21 november 2004 (Nintendo DS)
19 november 2006 (Wii)
Datorspelsportalen

Super Mario 64 är ett TV-spel till Nintendo 64 lanserat 1996 i samband med att Nintendo 64 släpptes. Spelets huvudkaraktär är Mario, men ett fåtal av hans vänner är med. Spelet har fått utmärkelser som "Bästa spelet någonsin", bland annat i speltidningen Super PLAY.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen inleds med att spelets huvudkaraktär, Mario, får en inbjudan från Prinsessan Peach till hennes slott. När Mario kommer fram till slottet upptäcker han att hon har blivit kidnappad av Bowser, den ödlekung som under många år varit Marios största fiende. Bowser har gömt prinsessan och de magiska kraftstjärnor som vaktar slottet i världar han, med stjärnornas kraft, byggt upp innanför tavlor och väggar i slottet. För att rädda prinsessan måste Mario hitta minst 70 av de 120 stjärnor som finns utspridda i slottet. I slottet finns dörrar som inte öppnar sig förrän Mario har samlat på sig ett visst antal stjärnor.

De 120 stjärnorna finns gömda på 15 huvudbanor, småbanor samt i själva slottet. På varje huvudbana finns 6 olika uppdrag som alla genererar en stjärna, och dessutom kan Mario få en stjärna till på varje genom att samla minst 100 mynt på vardera. De resterande 15 stjärnorna är gömda runtom i slottet i småbanor och på andra ställen. Tre gånger under spelets gång får Mario tampas mot Bowser. Sjuttio kraftstjärnor behövs för att möta Bowser en sista gång, och därigenom rädda prinsessan, men Mario måste hitta samtliga för att låsa upp alla hemligheter.

Speluppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Super Mario 64 är det första Mario-spelet i 3D. Med hjälp av den analoga handkontrollen kan man röra Mario olika snabbt genom att vicka olika hårt på styrspaken. Mario kan krypa, simma, hoppa, slåss, stampa i marken samt flyga, men det senare kan han endast när han hittat en Wing Cap, vilken är en hatt med "vingar". Genom att kombinera olika knappar kan man också få Mario att göra extra höga eller långa hopp. Banorna och äventyren är mycket varierade och innehåller allt från kleptomaniska gamar, öknar och pyramider till rutschkanor, sjöodjur, vulkaner, snövärldar m.m.

Hjälpmedel[redigera | redigera wikitext]

Mario kan hitta olika hjälpmedel på banorna. Med hjälp av Wing cap kan Mario flyga, Vanish cap gör Mario osynlig och gör att han kan gå rakt igenom fiender, eld och vissa väggar och hinder, Metal cap gör Mario osårbar och så att han kan gå normalt under vatten. För att komma åt de olika mössorna måste man dock låsa upp dem, genom att hitta och trycka ned specialknappar (switches) belägna i speciella banor; en för vardera.

Nyutgåvor[redigera | redigera wikitext]

Spelet släpptes också i en uppgraderad version till Nintendo DS 2004 (2005 i Sverige): Super Mario 64 DS (Super Mario 64 x 4). Spelet finns även utgivet till Wii och har där fått en förbättrad bildupplösning som bättre utnyttjar kraften i vad den nya konsolen klarar av att visa.[1] Den första versionen av spelet som gjordes för Nintendo 64 klarar att visa en bild med upplösningen 320x240 pixlar medan den version som finns för Virtual Console klarar av att visa en bild i 480p.

Banorna[redigera | redigera wikitext]

Det finns femton huvudbanor i spelet samt ett antal småbanor.

Huvudbanor[redigera | redigera wikitext]

 • Bob-omb Battlefield: Detta är mest en övningsbana, den första och lättaste banan på spelet. Här finns inga stup man kan ramla ner för och inga större fiender. Den utspelar sig i gräsmiljö och högst upp på toppen av ett berg står, första gången du anländer, Bob-Omb King och väntar på dig. Han är den största fienden i banan. Det finns sex stycken kraftstjärnor i banan plus en till för 100 mynt.
 • Whomp's Fortress: En ganska hög bana med stup och en del fiender. Första gången du besöker världen måste du tampas med en enormt stor tegelsten, trött på att bara betraktas som byggnadsmaterial. Sex stjärnor finns att samla, plus en för 100 mynt.
 • Jolly Roger Bay: Vattenbana. Inga stup, men dock ett lite svårare fiende: ålen. Gott om vatten. Första gången Mario anländer ligger ett sjunket skepp på botten. Senare har detta stigit upp till ytan. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Cool, Cool, Mountain: Ett högt berg i vinterlandskap. Här får Mario bland annat hjälpa en pingvinmamma att finna sin unge, hjälpa en snögubbe att finna sitt huvud och tävla mot en pingvin i isrutchkaneåkning. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Big Boo's Haunt: Spökbanan. Som fienden finner man här är spöken och stora, klotrunda ögon. Handlingen här kretsar kring ett stort Spökhus. Bland utmaningarna Mario stöter på kan nämnas; Karusellåkning i underjorden, Kamp mot Big Boo, Köttätande flyglar och bibliotek med huggande böcker. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Hazy Maze Cave: Underjordisk bana, där Mario finner allt från en labyrint fylld med giftig gas till en sjö med ett sjöodjur. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Lethal Lava Land. Ett lavalandskap, med en vulkan som centralpunkt. Mario får färdas runt på flytande plattformar för att ta sig till de olika delarna av banan. Han får bland annat tampas mot mycket argsinta och hornprydda metallklot som kallas för bullies, samt göra ett par besök inuti den enorma vulkanen. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Shifting Sand Land: Ett stort ökenlandskap. Mario får bland annat tampas mot en ha-galen örn och diverse andra fiender. Inuti den uråldriga pyramiden får han lösa flertalet mysterier. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Dire, Dire Docks: Den andra banan i vattenlandskap. Mario får bland annat träna sig i att simma under vatten, kasta sig mellan stänger i luften och bestiga Bowsers ubåt. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Wet-Dry World: Denna bana utspelar sig i något som verkar vara en vattenfylld stad. Mario kan genom att trycka på knappar höja och sänka vattennivån efter behov. Så småningom kommer det fram att det finns en mycket större stad under den första. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Snowman's Land: Den andra banan i vinterlandskap. Centralpunkten är en enorm snöman. Mario får bland annat uppleva hur det är att som förkrympt vistas inuti en igloo. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Tall, Tall Mountain: Värld i bergsmiljö. Runt om berget växer gigantiska svampar. Mario får bland annat möta en apa som vill sno hans mössa, åka nedför en smal och lång rutschkana av sand, lösa mysteriet kring en låst bur och försöka ta sig runt på de enorma flugsvamparna mitt ute i luften. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Tiny-Huge Island: Det finns två vägar att ta sig till denna bana; genom en gigantisk tavla på ena sidan av ett rum, eller genom en minimal tavla på andra sidan av rummet. Tar man sig in genom den stora tavlan kommer fienderna och mycket i miljöerna i banan att vara väldigt mycket större än Mario. Å andra sidan, om man går in genom den mindre tavlan, är Mario bra mycket större än allt annat i banan. När banan är liten kan han hur lätt som helst ta sig runt på den, medan han när banan är stor måste ta sig fram den svåra vägen. Här finns sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Tick Tock Clock: Här befinner sig Mario inuti en moraklocka. Han får bland annat ta sig fram på kugghjul och åka runt på runnband. Mario kan få allt i klockan att röra mycket snabbt genom att hoppa in i banan en viss tid, genom att hoppa in en annan tid kan han få allt att gå väldigt långsamt, och genom att hoppa in ytterligare ett annat klockslag tid kan han få allt att stå stilla. Sex stjärnor, plus en för 100 mynt.
 • Rainbow Ride: Här befinner sig Mario högt upp bland molnen, ingen fast mark är synlig åt något håll. Genom att färdas runt på flygande mattor tar han sig till bland annat ett enormt hus, ett flygande skepp, och slutligen till "En plats långt ovan regnbågen" (Somewhere over the Rainbow). Som alltid finnes sex kraftstjärnor, plus en för 100 mynt.

Bowserbanor[redigera | redigera wikitext]

Mario möter Bowser tre gånger under spelets gång. På dessa kan, förutom Bowser, samlas en kraftstjärna vardera.

 • Bowser in the Dark World: Denna nivå kan Mario nå när han samlat 20 stycken Kraftstjärnor. Han får ta sig genom ett klurigt landskap, högt över marken, för att nå sitt mål. På banan kan även samlas åtta röda mynt, vilket låter Mario få en kraftstjärna. När han väl besegrat Bowser får han en nyckel som låser upp slottets källarvåning.
 • Bowser in the Fire Sea: När Mario samlat trettio stycken kraftstjärnor, samt bordat Bowsers ubåt i Dire Dire Docks, kan han komma till den andra Bowserbanan. I ett lavalandskap Bowser byggt hinder i olika höjdnivåer. Mario måste ta sig uppåt och uppåt på dessa gungande vägar för att nå Bowsers tillhåll. Förutom Bowser kan här även finnas 8 röda mynt, som om de samlas ger Mario en kraftstjärna. När Mario väl besegrat Bowser får han en nyckel, som låter honom låsa upp slottets övre våningar.
 • Bowser in the Sky: Efter att ha samlat sjuttio kraftstjärnor kan Mario äntligen ta sig uppför den tidigare oändligt långa trappan och komma in på den tredje och sista Bowserbanan. Även här kan Mario samla åtta röda mynt, och få en kraftstjärna. Högt upp i himlen får han ta sig förbi diverse fiender, ta hjälp av många olika liftar och hissar och slutligen springa igenom de hårda stormvindar som skyddar det tempel där Bowser håller till. När han så till sist besegrat Bowser får han äntligen träffa sin älskade prinsessa, Peach Toadstool.

Småbanor[redigera | redigera wikitext]

Under sitt äventyr måste Mario även klara av ett antal mindre banor. Dessa är:

 • Princess Sliding: En gömd rutschkana finns i slottet. När Mario klarat sig nedför den får han en kraftstjärna. Om han klarar det under en viss tid, vinner han ytterligare en.
 • The Aquarium: Ett dolt, men enormt, akvarium, där Mario kan samla åtta röda mynt för att få en kraftstjärna.
 • Wing Cap in the sky: Här kan Mario trycka ned en knapp för att låsa upp alla röda [!]-block, vilka han kan krossa för att använda vingmössan (Wing Cap). På denna bana kan även samlas åtta röda mynt, för att få en kraftstjärna.
 • Vanish Cap in the mote: På denna bana låser Mario upp alla blå [!]-block, vilka han kan krossa för att använda osynlighetsmössan (Vanish Cap). Här kan även samlas åtta röda mynt, vilket ger Mario en kraftstjärna. För att kunna komma åt denna bana måste man ha tömt vallgravsvattnet kring slottet...
 • Metal Cap in the underworld: Det är på denna bana Mario låser upp alla gröna [!]-block, vilka han krossar för att få tag i metallmössan (Metal Cap). Även här kan samlas åtta röda mynt, som låter Mario få en kraftstjärna.
 • The Clouds: Bland moln och regnbågar får Mario här flyga omkring och samla åtta röda mynt, för att vinna en kraftstjärna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.bytecellar.com/archives/000084.php
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia