Superskurk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En superskurk är en skurkfigur inom superhjältegenren, och betecknar en brottsling som är något utöver det vanliga. Superskurken är vanligtvis (men inte alltid) diaboliskt ond, och ofta (men inte alltid) innehavare av övermänskliga förmågor, så kallade superkrafter. Många superskurkar kan sakna speciella övermänskliga förmågor och vara helt vanliga människor. I vissa fall till och med svagare än vad många andra människor är. Men de är då istället försedda med högteknologiska vapen av olika slag. De kan t.ex. sitta i någon sorts kontrollrum och fjärrstyra olika vapen, men också t.ex. olika fordon och annat.

Superskurkar kan även förekomma inom andra genrer som kriminalserier och science fiction, och är inte begränsade till seriernas värld. Även ondskans representanter inom mytologi, litteratur och film kan ibland klassas som superskurkar, till exempel Loke, Professor Moriarty, eller Darth Vader.

Kända superskurkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 1 februari 2006, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Superskurk


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]