Green Goblin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Green Goblin
Green Goblin.jpg
En person utklädd till Green Goblin.
Publikationsinformation
Förlag Marvel Comics
Första framträdande The Amazing Spider-Man #14 (1964)
Skapad av Stan Lee
Steve Ditko
Karakteristiskt
Alter ego Norman Virgil Osborn
Egenskaper Övermänsklig styrka, uthållighet, hållbarhet, smidighet och reflexer
Skicklig i närstrid och stridskonst
Använder Goblinrelaterade vapen och en Goblin-glidare som har en mängd offensiva vapen

Green Goblin (Gröna trollet) är en seriefigur i den tecknade serien Spindelmannen. Han framställs som en av Spindelmannens farligaste fiender.

Green Goblin är egentligen Norman Osborn, VD för Oscorp Industries som blivit galen och då antagit identiteten Green Goblin. Han har bland annat en 'flygande bräda' som han åker omkring på och kastar sina olika bomber. Green Goblin förekommer även i den första filmen om Spindelmannen: Spiderman. I äventyret "Natten då Gwen Stacy dog" kidnappar Goblin Spindelmannen, alias Peter Parkers, flickvän Gwen Stacy och tar henne till toppen av George Washington-bron. Där konfronterar han Spindelmannen, och under striden kastas Gwen Stacy ner från bron. I panik skjuter Spindelmannen ut en nätlina för att rädda henne, varpå hennes nacke knäcks som en rutten gren. Goblin flyr då fältet, men Spindelmannen spårar upp honom och de slåss i ett lager. Striden slutar med att Goblin spetsas på sin egen svävare, men tack vare en goblin-drog läker han fort, och vaknar på bårhuset och börjar planera sin hämnd. En hämnd som sedan slutar med att Peter Parkers klon och näre vän Ben Reilly dör och att Peters dotter tas ifrån honom.

Sedan den förste Green Goblin (Norman Osbourne) dött i kampen mot Spindelmannen, tog snart hans son Harry Osbourne över. Harry var även Peter Parkers bäste vän, vilket senare kom att ställa till stora bekymmer för dem båda.

Green Goblin beskrivs som ett geni inom kemi och teknologi. Han är övermänskligt stark och har goda reflexer och koordinationsförmåga. Beväpningen består av olika gaser: bland annat rökgas och sömngas. Vidare är han utrustad med små, starka bomber samt handskar som kan leverera en spänning på 10 000 volt.

Krafter[redigera | redigera wikitext]

Green Goblin har krafter, han har övermänsklig styrka. Han är ungefär lika stark som Spider-Man, han kan lyfta ungefär 2 ton. Styrkan sitter dock inte bara i armarna utan i benen också. Detta gör bland annat att han kan hoppa väldigt långt, högt och springa ganska så fort. När han tog "Goblin-drogen " så gjorde den också att han läker fysiska skador snabbt och han blir väldigt intelligent.