Green Goblin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Green Goblin
Green Goblin.jpg
En person utklädd till Green Goblin.
Publicering
Förlag Marvel Comics
Debut The Amazing Spider-Man #14 (1964)
Skapad av Stan Lee
Steve Ditko
Person
Alter ego Norman Virgil Osborn
Egenskaper Övermänsklig styrka, uthållighet, hållbarhet, smidighet och reflexer
Skicklig i närstrid och stridskonst
Använder Goblinrelaterade vapen och en Goblin-glidare som har en mängd offensiva vapen

Green Goblin (översatt Gröna trollet i den teckande serien) är en seriefigur i den tecknade serien Spindelmannen. Figuren skapades av Stan Lee och Steve Ditko, och dök upp för första gången i The Amazing Spider-Man #14 (1964). Han framställs som en av Spindelmannens farligaste fiender.

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Norman Osborn[redigera | redigera wikitext]

Norman Osborn tar identiteten som Green Goblin med målet att bli befälhavare över stadens organiserade brottslighet. Han har avsikt att säkra denna position genom att besegra Spindelmannen. För att kunna upptäcka sin fiendes hemliga identitet utsätter Osborn Spindelmannen för gas som upphäver hjältens spindelsinne. Detta tillåter Osborn skugga Spindelmannen till dess att han kommer under fund med att det är Peter Parker, hans sons klasskamrat. Han överraskar sedan Peter Parker genom att slå ut honom med en rökgranat och för honom till sin bas. Efter att ha brutit sig fri börjar Peter att slåss mot sin fiende. Han råkar oavsiktigt knuffa in Norman i en samling elektriska kablar, vilket nollställer hans minne. För att inte Normans rykte ska förstöras eldar Spindelmannen upp Green Goblins dräkt och berättar för myndigheterna att han tappade minnet när han hjälpte Spindelmannen att besegra Green Goblin.

Så småningom återställer George Stacy Osborns minne, och han blir återigen Green Goblin. Han börjar därefter att kidnappa Peters vänner och hota hans faster May. Denna återgång visar sig dock vara temporar då Norman snart tappar minnet igen efter att ha utsatts för eb av sina egna psykedeliska bomber. Senare hittar Norman ett av gömställena han använde sig av som Green Goblin, och minnet kommer återigen tillbaka. Chocken av att se Harry Osborn på sjukhus, överdoserad av droger, orsakar dock minnesförlust ännu en gång.

Efter att minnet återställts ännu en gång kidnappar Green Goblin Peters dåvarande flickvän, Gwen Stacy, och för henne till en bro. Under Spindelmannen räddningsförsök knuffar Norman ned henne från bron, vilket resulterar i hennes död. I hämndlystenhet spårar Spindelmannen Goblin till hans gömställe där Norman blir dödligt sårad efter att ha blivit spetsad av sin egen glidare efter en strid.

Harry Osborn[redigera | redigera wikitext]

Harry Osborn, Normans son, blir den andre Green Goblin. Efter att ha blivit dumpad av Mary Jane Watson vänder han sig till droger och drabbas av en amfetaminöverdos. Han vittnar i hemlighet till Green Goblins död under striden mot Spindelmannen. Han får reda på att det var hans far och utkräver hämnd mot Spindelmannen. Han hittar så småningom Spindelmandräkten i Peter Parkers lägenhet och upptäcker att hans bästa vän är Spindelmannen. Genom att använda sin fars gamla utrustning konfronterar han Spindelmannen som den andre Green Goblin.

Peter vill helst undvika att slåss mot sin vän för att inte skada honom. Harry blir dock utslagen medvetslös och förd till polisen. Han påstår sig vara den riktige Green Goblin och att Spindelmannen är Peter Parker, men blir ansedd som galen. Han hamnar hos en kriminell psykolog vid namn Bart Hamilton, som extraherar hemligheten bakom Green Goblin via hypnos och gömmer detta djupt i Harrys medvetande. Efter att gradvis ha fått tillbaka sitt medvetande och sina minnen blir Harry återigen Goblin, men dör eventuellt av bieffekterna från den modifierade Goblinformulan.

Bart Hamilton[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha extraherat hemligheterna från Harry tar sig Bart Hamilton identiteten som den tredje Green Goblin. Under en strid mot Harry Osborn, som slutligen återfått sitt minne, som Green Goblin och Spindelmannen blir Hamilton dödad av en bomb som var avsedd att döda Spindelmannen.

Phil Urich[redigera | redigera wikitext]

Efter Harrys död används utrustningen och identiteten som Green Goblin används kortvarigt av Philip Benjamin "Phil" Urich. Denne försöker få ett rykte som en superhjälte, men ses ofta av allmänheten som lika sinnesrubbad som sina föregångare.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

I sina tidigaste framträdanden tycks Green Goblin ha samma kapaciteter som en vanlig människa, som får sina förmågor från sin utrustning. I senare framträdanden visar det sig att han använder en "Goblinformula", som ger honom övermänsklig styrka, snabbhet, reflexer, uthållighet och helande faktor. Hans intellekt har förbättrats till en hög nivå, men till priset av galenskap. Till sitt redskap använder han sig av en fladdermusformade glidare. I sitt vapenförråd bär han pumpabomber, knivskarpa bumeranger och handskar som han avfyra elektriska stötar. Hans dräkt är skottsäker och hans mask innehåller ett filter som skyddar honom från gas.

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

  • Green Goblin medverkar i 1960-talets animerade TV-serie, med röst av Len Carlson. Denna version beskrivs som en korkad rånare med en smak för magi och det övernaturliga. Ett annorlunda vapen han använder sig av är "gremlin dust", som tillfälligt förblindar människor.
  • Green Goblin medverkar i Spider-Man and His Amazing Friends, med röst av Dennis Marks. Hur denna version omvandlas till Green Goblin påminner mycket om Curt Connors omvandling till Lizard då han lider av ett medicinskt problem som okontrollerat förvandlar honom till en grönhudad varelse.
  • Norman Osborns Green Goblin dyker upp i Spider-Man: The Animated Series, med röst av Neil Ross (på svenska av Johan Hedenberg. Till skillnad från berättelserna i serietidningarna och andra medier är det Hobgoblin som är den ursprunglige Goblin i denna medan Green Goblin dyker upp senare och använder sig av utrustningen som Norman ursprungligen hade byggt till Hobgoblin. Norman får Green Goblins personlighet i avsnittet "Enter the Green Goblin" efter att ha blivit utsatt för en giftig gas. Gasen omvandlar även en av Hobgoblins reservmasker och gör den grön, varpå Norman tar sig identiteten som Green Goblin. Samtidigt som allmänheten förmodar att Norman omkom i olyckan börjar Green Goblin kidnappa fiender till Norman såsom Kingpin och J. Johan Jameson. I avsnittet "Goblin War!" är Green Goblin återigen i fejd med Kingpin. Han börjar även slåss mot Hobgoblin, som han anklagar för att vara ett "plagiat". I det följande avsnittet, "Turning Point", får Green Goblin reda på att Spindelmannen är Peter Parker efter att ha skuggat honom under en tid. I samma avsnitt blir han fast i en annan dimension. I avsnittet "The Return of the Green Goblin", då Norman fortfarande är fast i den andra dimensionen, får han kontakt med sin son Harry och manipulerar honom till att bli den nye Green Goblin. I avsnittet "I Really, Really Hate Clones" dyker en alternativ version av Green Goblin upp i en annan dimension som samarbetar med den dimensionens motsvarighet till Hobgoblin under ledning av Spider-Carnage.
  • En Counter Earth-version av Green Goblin medverkar i den animerade TV-serien Spider-Man Unlimited, med röst av Rino Romano. Denna version är porträtteras som en hjälte som misstar Spindelmannen som en fiende under deras första möte. Istället för en glidare har han en anordning på ryggen som innehåller vingar. I sitt första framträdande räddar han Naoko och Shayne Yamada-Jones från en av Venom och Carnages planer med Spindelmannens hjälp. I sitt nästa framträdande får han reda på att Spindelmannen och Peter Parker är samma person.
  • I Sam Raimi filmserie gestaltas Green Goblin (Norman Osborn) av Willem Dafoe. I Spider-Man (2002) porträtteras han som en stressad chef för Oscorp med en distant relation till sin son. Han utvecklar en formula som ger övermänskliga krafter och testar den på sig själv, vilket gör honom galen. Han blir därefter superskurken Green Goblin. Han hamnar så småningom i strid med Spindelmannen och får reda på att han är Peter Parker. Under deras sista möte råkar Goblin döda sig själv med sin egen fjärrstyrda glidare. I sitt sista andetag ber Norman Spindelmannen att inte berätta för Harry. I Spider-Man 2 (2004) hallicunerar Harry att han ser sin fars reflektion i en spegel, som ber honom hämnas sin död. I Spider-Man 3 (2007) följer Harry slutligen i sin fars spår och blir Green Goblin i ett försök att krossa Spindelmannen.
  • Figuren medverkar i The Spectacular Spider-Man, med Alan Rachins som Normans röst och Steven Blum som Goblins röst. Norman introduceras i den första säsongen som en hänsynslös affärsman som är väldigt hård mot sin son Harry. Norman har även skapat en beroendeframkallande formula som höjer användarens prestationsförmåga. Green Goblin dyker först upp genom att hota att störta brottskungen som kallas "Big Man" (Tombstone) för själv ta över hans verksamhet, och hamnar korsar då vägar med Spindelmannen. Spindelmannen misstänker initialt att det är Norman som är Goblin, men det visar sig vara Harry.
  • Dane DeHaan spelar Green Goblin (Harry Osborn) i The Amazing Spider-Man 2 (2014). I denna version får Harry reda på att han lider av en dödlig sjukdom. Han får reda på att eventuellt serum finns i förvar i Oscorp. Därefter allierar han sig med Elektro får att bryta sig in där. Serumet visar sig dock mutera Harry till en goblinliknande varelse.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]