Kingpin (seriefigur)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kingpin
Publikationsinformation
Originalnamn Kingpin
Förlag Marvel Comics
Skapad av Stan Lee
John Romita, Sr.
Karakteristiskt
Alter ego Wilson Fisk
Art Människa
Egenskaper Mycket intelligent
Kampsortsutövare
Stora fysiska attribut, bland annat utökad fysisk styrka

Kingpin, seriefigur i Marvels universum som skapades av författaren Stan Lee och tecknaren John Romita, Sr., han gjorde sin första medverkande i The Amazing Spider-Man #50 (juli 1967).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Kingpin var från början huvudsakligen en av Spider-Mans fiender, men han dyker även upp i andra serier, såsom i Daredevil, Punisher och Captain America. Kingpin har på senare tid blivit Daredevils ärkefiende. Hans riktiga namn är Wilson Fisk, smeknamnet Kingpin fick han när han enade alla brottsligor under sitt stenhårda befäl. Officiellt kallar han sig "en enkel kryddhandlare" vilket var sant för en kort tid när han dragit sig tillbaka från brottets bana och var bosatt i Japan med sin fru Vanessa. Men han "tvingades" göra comeback som brottets furste och som denne styr han åtskilliga gansters och förfogar över ofantliga ekonomiska resurser. Enligt den tecknade TV-serien om Spindelmannen från början av 90-talet har Kingpin sitt säte i skyskrapan Chrysler Building i New York.

Kingpin är enastående snabb, stark och mästare i kampsport (trots hans rundlagda fysik). Det nämns i en av de tecknade TV-serierna att 65% av hans kroppsvikt består av muskler.

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

Hans bakgrund är olika i de animerade TV-serier han medverkar, hans största medverkan förekommer i Spindelmannen från 1994 med engelsk röst av Roscoe Lee Browne och på svenska av Gunnar Ernblad.

I filmen Daredevil från 2003 spelades Kingpin av Michael Clarke Duncan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]