Susan Solomon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Susan Solomin
Född1956
Chicago, USA
NationalitetAkerikansk
Yrke/uppdragForskare
Känd förStudier om ozonhål

Susan Solomon, född 1956 i Chicago, är en amerikansk kemist som arbetar för National Oceanic and Atmospheric Administration.

Solomon har haft stor betydelse för förståelsen av det antarktiska ozonhålet och hon var en av de första att föreslå klor-fluor-kol-föreningar (CFC) som främsta orsak. Hon studerade kemi på Illinois Institute of Technology och tog examen 1977. Hon fortsatte sedan med forskning på Berkeley och avlade doktorsexamen 1981. I mitten och under senare delen av 1980-talet var hon ledare för två expeditioner till Antarktis för att studera ozon och kemiska processer i atmosfären.

Bland annat sitter Salomon i arbetsgrupp ett i FN:s klimatpanel. Solomon var en av författarna till tredje IPCC-rapporten (Third Assessment Report) och delade ordförandeskapet för ”Working Group I” för den fjärde IPCC rapporten[1].

År 2000 tilldelades hon amerikanska meteorologisamfundets finaste utmärkelse Carl-Gustaf Rossby-medaljen med motiveringen[2]:

For fundamental contributions to understanding the chemistry of the stratosphere and unraveling the mystery of the Antarctic ozone hole.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Susan Solomon at the Crafoord Prize ceremony in Stockholm 2018

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Houghton, J T (2007). "Climate Change 2007 The Physical Science Basis". Fourth Assessment Report. Intergovernmental Panel on Climate Change. sid. http://www.slvwd.com/agendas/Full/2007/06-07-07/Item%2010b.pdf 
  2. ^ AMS priser och utmärkelser