Svart Lucia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svart Lucia
Genrethriller
RegissörRumle Hammerich
ProducentWaldemar Bergendahl
ManusRumle Hammerich
Carina Rydberg
SkådespelareTova Magnusson
Figge Norling
Björn Kjellman
Liv Alsterlund
Niklas Hjulström
Malin Berghagen
Lars Green
OriginalmusikJacob Groth
Premiär
Speltid114 minuter (TV-versionen 109 minuter)
LandDanmark, Sverige
Språksvenska
IMDb SFDb

Svart Lucia är en svensk-dansk psykologisk thrillerfilm i regi av Rumle Hammerich. I huvudrollen ses Tova Magnusson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmens huvudperson är Mikaela Holm, som är gymnasist på Södra Latin och attraherad av sin manlige svensklärare. Vid en uppsatsskrivning där ämnet får väljas fritt skriver hon en erotiskt laddad berättelse som är tydligt adresserad till läraren själv. Denne rättar uppsatsen och ger Mikaela bra betyg men kommenterar inte uppsatsen i övrigt.

Med tiden ökar Mikaelas besatthet och hon börjar spionera på läraren. Hon upptäcker då att han förverkligar sina sexuella fantasier med olika kvinnor på ett sätt som kusligt påminner om detaljer i Mikaelas uppsats. Mikaela väljer då att skriva ytterligare en uppsats som hon smugglar ner i lärarens portfölj. Kort därefter upptäcker hon att läraren förverkligar även de sexuella utsvävningar som beskrivs i denna uppsats, fast med en annan kvinna.

Med tiden börjar underliga och stundtals bisarra och skrämmande händelser äga rum på skolan. En kväll när hon är på väg hem över skolgården hör hon ett fruktansvärt katt-skrik och dagen efter hittas ett avskuret katthuvud i ett skåp. När ett uppstoppat foster hänger i Mikaelas skolskåp slår rektorn larm.

Under klasskamraten Max' luciafest råkar en av Mikaelas kamrater ut för något fruktansvärt som svar på vad skrivits i uppsatsen. Mikaela inser att en av dem som står henne närmast är hennes fiende.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Tillkomst[redigera | redigera wikitext]

Fimen är inspelad i studio i Stockholm och Köpenhamn samt i Södra latins Gymnasium, Kungsholmens gymnasium, Stocksund, Reimersholme, Södra station och Stocksund.

Visningar[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade biopremiär i Sverige den 11 december 1992.[1] Den var tillåten från 15 år.[2] Den har även visats i SVT1 och TV4. Caroline af Ugglas spelade en liten biroll som lucia i skolan. Tova Magnusson-Norling och Figge Norling blev ett äkta par efter filminspelningen.

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svart Lucia”. Svensk filmdatabas. 11 december 1992. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17032&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 8 november 2016. 
  2. ^ ”Svart Lucia”. Svensk filmdatabas. 1 december 1992. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17032&type=MOVIE&iv=Censorship. Läst 8 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]