Sveriges seriesystem i fotboll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Svensk fotbolls seriesystem)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sveriges seriesystem i fotboll är systemet för hur Sveriges fotbollsserier är fördelade i divisioner för herrar respektive damer.

Den högsta fotbollsserien för herrar är Allsvenskan följd av Superettan, Division 1, Division 2, Division 3 och så vidare. Division 4 till och med Division 8 styrs av de regionala distriktfotbollförbunden, som beslutar hur många lag som flyttas upp och ned samt hur många lag varje division skall innehålla. Säsongen 2013 finns det totalt 2556 lag i svensk herrfotbolls seriesystem. Den högsta fotbollsserien för damer är Damallsvenskan, följd av Elitettan, Division 1, Division 2 och Division 3.

Om systemet[redigera | redigera wikitext]

Systemet bygger på idén om upp- och nedflyttning på sportslig grund. Klubbar som vinner serien kan alltså avancera högre upp i seriesystemet, vilket innebär att ett Division 8-lag i teorin kan gå ända upp till Allsvenskan och vinna SM-guld. Antalet lag som flyttas upp och ner varierar från serie till serie. För att flyttas upp till elitdivisionerna, till exempel till Allsvenskan, måste klubbarna numera dock uppfylla vissa krav vad gäller spelplats och ekonomi. Bland annat blev IF Brommapojkarna inför säsongen 2007 tvungna att bygga om sin hemmaplan Grimsta IP för att få spela i Allsvenskan och Örebro SK blev inför säsongen 2005 nedflyttade till Superettan på grund av för svag ekonomi. Om den egna spelplatsen inte godkänns kan man dock använda sig av en närliggande godkänd spelplats.

De två högsta nivåerna, Allsvenskan och Superettan, har endast en serie var. Under dessa nivåer finns det ett flertal divisioner där antalet serier på varje nivå ökar fram till runt Division 6, då antalet divisioner minskar, och i Division 8 finns det endast serier från de regionala förbunden Uppland, Västmanland och Örebro län. Alla regionala förbund har serier ner till åtminstone Division 6 där Blekinge, Gotland, Halland, Jämtland/Härjedalen, Medelpad, Norrbotten, Småland, Västerbotten, Västergötland, Ångermanland och Östergötland har sina lägsta divisioner.

Från säsongen 2008 måste spelare i Allsvenskan, Superettan och Division 1 för herrar samt Damallsvenskan ha registrerade proffskontrakt [1].

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Herrar[redigera | redigera wikitext]

Högst upp i seriepyramiden är Allsvenskan, där vinnaren blir svenska mästare och får kvala in till Uefa Champions League. Fotbollsallsvenskan har från och med säsongen 2008 16 lag, vilket är en utökning från föregående säsong då den bestod av 14 lag. Under Allsvenskan finns Superettan som ersatte Division 1 år 2000. Superettan har 16 lag. Dessa två serier räknas som "elitligor", som det krävs elitlicens för att spela i.

Under Superettan finns sedan 2006 Division 1, som består av två serier med 16 lag i vardera serie, följt av Division 2, som består av 6 serier med 12 lag i varje, och under den nivån finns Division 3, som består av 12 serier med 12 lag i varje serie. Dessa tre är de nationella serierna, som styrs av Svenska fotbollförbundet. Division 1 är den tredje högsta nivån, Division 2 den fjärde högsta och Division 3 den femte högsta nivån, trots namnen.

Under dessa finns de regionala serier, som styrs av de regionala förbunden med varierande antal lag som flyttas upp och ner. De regionala serierna är Division 4 till Division 8 och utgör nivå 6 till 10.

Damer[redigera | redigera wikitext]

Högst upp i seriepyramiden är Damallsvenskan, där det lag som vinner blir svenska mästarinnor och kommer in till omgång 2 av Uefa Women's Champions League (via Champions Path). De lag som kommer tvåa och trea i Damallsvenskan kommer in till omgång 1 av Uefa Women's Champions League (Leauge Path).[2] De två sist placerade lagen flyttas ned till Elitettan och ersätts av de två först placerade lagen i den serien. Elitettan som ligger under Damallsvenskan består förutom de två sist placerade lagen från Damallsvenskan av de två vinnande lagen från varje regional division 1-serie (Norrland, Norra Svealand, Södra Svealand, Mellersta Götaland, Norra Götaland samt Södra Götaland).[3]

Cupkvalifikationer[redigera | redigera wikitext]

Det finns endast en nationell cup i Sverige till skillnad från till exempel det engelska ligasystemet, som har 7 nationella cuper för lagen i seriesystemet. I Sverige är det Svenska cupen som är den nationella och inhemska cupen, som kvalificerar vinnaren för Europa League (som tidigare hette Uefacupen). För att få deltaga i Svenska cupen måste klubben spela i Allsvenskan och Superettan. Utöver detta utses 68 klubbar i övriga serier med antal licenser som underlag. I regel blir detta Division 1-klubbarna samt ett par från Division 2. Ibland kan det även bli lag från Division 3 och 4.

Seriepyramiden[redigera | redigera wikitext]

Herrar[redigera | redigera wikitext]

Nivå

Liga(or)/Division(er)

1 Allsvenskan
16 klubbar
2 Superettan
16 klubbar
3 Division 1 Norra
16 klubbar
Division 1 Södra
16 klubbar
4 Division 2 Norrland
14 klubbar
Division 2 Norra Svealand
14 klubbar
Division 2 Södra Svealand
14 klubbar
Division 2 Norra Götaland
14 klubbar
Division 2 Östra Götaland
14 klubbar
Division 2 Västra Götaland
14 klubbar
5 Division 3 Norra Norrland
12 klubbar
Division 3 Mellersta Norrland
12 klubbar
Division 3 Södra Norrland
12 klubbar
Division 3 Östra Svealand
12 klubbar
Division 3 Södra Svealand
12 klubbar
Division 3 Västra Svealand
12 klubbar
Division 3 Nordöstra Götaland
12 klubbar
Division 3 Nordvästra Götaland
12 klubbar
Division 3 Mellersta Götaland
12 klubbar
Division 3 Sydöstra Götaland
12 klubbar
Division 3 Sydvästra Götaland
12 klubbar
Division 3 Södra Götaland
12 klubbar

6-10

Blekinge: Ner till Division 6
Bohuslän: Ner till Division 7
Dalarna: Ner till Division 7
Dalsland: Ner till Division 7
Gotland: Ner till Division 6
Gästrikland: Ner till Division 7
Göteborg: Ner till Division 7
Halland: Ner till Division 6
Hälsingland: Ner till Division 7
Jämtland/Härjedalen: Ner till Division 6
Medelpad: Ner till Division 6
Norrbotten: Ner till Division 5
Skåne: Ner till Division 7
Småland: Ner till Division 6
Stockholm: Ner till Division 7
Södermanland: Ner till Division 7
Uppland: Ner till Division 8
Västerbotten: Ner till Division 6
Västergötland: Ner till Division 6
Värmland: Ner till Division 7
Västmanland: Ner till Division 8
Ångermanland: Ner till Division 6
Örebro län: Ner till Division 8
Östergötland: Ner till Division 6

Damer[redigera | redigera wikitext]

Nivå

Liga(or)/Division(er)

1 Damallsvenskan
12 klubbar
2 Elitettan
14 klubbar
3 Division 1
Norrland
12 klubbar
Division 1
Norra Svealand
12 klubbar
Division 1
Södra Svealand
12 klubbar
Division 1
Norra Götaland
12 klubbar
Division 1
Mellersta Götaland
12 klubbar
Division 1
Södra Götaland
12 klubbar

Källor[redigera | redigera wikitext]