Svenska församlingen i Bryssel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenska församlingen i Bryssel
Församling
Bisop-och-jimmy.jpg
Biskop Lennart Koskinen i församlingens tidigare kyrka i Waterloo.
LandBelgien
TrossamfundSvenska kyrkan
StiftVisby stift
Bildad1989
Koordinat50°50′21″N 4°23′50″Ö / 50.839033°N 4.397221°Ö / 50.839033; 4.397221
WebbplatsFörsamlingens webbplats
Redigera Wikidata

Svenska församlingen i Bryssel eller Svenska kyrkan i Bryssel är en så kallad utlandsförsamling inom Svenska kyrkan. Församlingen utgör eget pastorat, organisatoriskt hör den till Svenska kyrkan i utlandet och Visby stift.

Församlingskyrkan[redigera | redigera wikitext]

Tidigare låg församlingens kyrka i Waterloo där det traditionellt funnits en stor grupp utlandssvenskar. Sedan 14 december 2007 finns församlingens lokaler i centrala Bryssel, i kommunen Etterbeek några hundra meter från EU-kommissionens Berlaymontbyggnad, och relativt nära den Europaskola i Woluwe-Saint-Lambert som har en svensk språksektion. Den nya kyrkolokalen invigdes i närvaro av biskop Lennart Koskinen och under våren 2008 sändes fyra av SVT:s TV-gudstjänster därifrån.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Utlandsförsamlingarna hör till Visby stift, och församlingen står under biskopens av Visby tillsyn. Verksamheten leds i enlighet med kyrkoordningens regler för utlandsförsamlingarna, vilket i Svenska församlingens i Bryssel fall betyder att kyrkoherden och ett av kyrkostämman valt kyrkoråd utgör församlingens ledning. Per januari 2020 består församlingens personal av kyrkoherde, kantor, församlingspedagog, husfar, ekonom och en församlingsassistent. Församlingens pastorala område innefattar även resten av Belgien och även Luxemburg.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Församlingen firar gudstjänst varje söndag. I veckorna bedrivs en kaféverksamhet i lokalerna, och en stor barnverksamhet. Barnverksamheten innefattar även en barnkör och ungdomar erbjuds i stället konfirmandundervisning, ungdomskör och träffar för unga vuxna. Präst och församlingspedagog svarar också för en diakonal verksamhet.

Svenska kören ryms i kyrkans verksamhet, men är organisatoriskt fristående från församlingen.

Kyrkoherdar[redigera | redigera wikitext]

Ämbetstid Namn Levnadstid Övrigt
2014–2016 Gudmund Erling 1969– [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Matrikel 2016: Svenska kyrkan (69:a utgåvan). Stockholm: Verbum. 2016. sid. 416. ISBN 978-91-5263615-2 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]