Svenska lantraser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rödkulla är en svensk lantras.

Svenska lantraser är husdjurraser som uppfyller kriterier uppställda av Jordbruksverket och som anses vara värda att bevara. En lantras har ursprungligen kommit från ett begränsat område och funnit där så pass länge att den till stora delar anpassat sig genetiskt till den lokala miljön. Se vidare lantras.

Svenska lantraser[redigera | redigera wikitext]

Häst[redigera | redigera wikitext]

Ett exempel på en lantras är den forna svenska lanthästen som genom införande av utländskt blod på 1800-talet förädlats och utvecklats till den nuvarande nordsvenska brukshästen. Den svenska varmblodshästen misstolkas ofta för att vara en av de svenska lantraserna men har utvecklats genom importerade varmblods- och fullblodshästar. De moderna svenska raserna som utvecklats ur lantraserna är nordsvensk arbetshäst och gotlandsruss. Några numera utdöda lanthästraser var klipparen, färsingehästen och den norrländska fjällbygdshästen. Försök har gjorts att återskapa den numera utdöda ölandshästen genom att korsa liknande raser för att få fram en häst som ser ut som den.

Nötkreatur[redigera | redigera wikitext]

De svenska lantraserna är rödkulla och fjällko. Det finns också en allmogekogrupp där ingår fjällnära ko, väneko, ringamålako och bohuskulla. Allmogepopulationerna härstammar ofta från endast en eller ett par besättningar som levt isolerade under lång tid och som "återupptäcktes" under slutet av 1900-talet.

Får och getter[redigera | redigera wikitext]

Som svenska lantraser ses gotlandsfår, gutefår, ryafår, finullsfår och allmogefår. Till allmogefåren räknas dala pälsfår, roslagsfår, åsenfår, helsingefår, värmlandsfår, svärdsjöfår, klövsjöfår, gestrikefår, fjällnäsfår och tabacktorpsfår.

De svenska getraserna är svensk lantrasget, jämtget, lappget och göingeget. Jämtget, lappget och göingeget kallas tillsammans för allmogegetter.

Svin[redigera | redigera wikitext]

Den enda svenska lantrasen är linderödssvin.

Ankor och gäss[redigera | redigera wikitext]

Skånegäss

Svenska lantraser är skånegås, ölandsgås, blekingeanka, svensk blå anka, svensk gul anka samt svensk myskanka.

Höns[redigera | redigera wikitext]

De svenska lanthönsraserna omfattas av bjurholmshöna, Bohusläns-Dals svarthöna, gotlandshöna, hedemorahöna, kindahöna, orusthöna, åsbohöna, skånsk blommehöna, ölandshöna, gammalsvensk dvärghöna samt öländsk dvärghöna.[1]

Kaniner[redigera | redigera wikitext]

Sverige har två lantraskaniner, gotlandskanin och mellerudskanin.


Många svenska lantraser är utdöda som skogssvinet (ollonsvinet), smålandsko och öarehäst.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Lanthönsklubben
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord svenska lantraser)