Lantras

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spælsau är en kortsvansad lantras av får som härstammar från norska kustområden.

Lantras är en husdjursras som ursprungligen kommer från ett begränsat område och som där funnits så pass länge att den till stora delar anpassat sig genetiskt till den lokala miljön genom naturligt urval. En definition av begreppet lantras är:

En lantras kan definieras som en population som levt tillräckligt länge i ett område för att ha hunnit anpassa sig till områdets olika förhållanden. Detta beroende av och anpassning till hemområdet, ’torvan’, är lantrasens främsta egenskap.
Håkan Hallander, 1998.[1]

Utmärkande för en lantras är förmågan att överleva och producera i den lokala miljön, som kan bestå till exempel av födotillgång, lite och varierande foder, regn- och torrperioder, långa vintrar eller svår terräng.

Typiskt för lantraser är att de har stor genetisk spridning till skillnad från framavlade husdjursraser, vilket resulterar i att lantraser ofta uppvisar högre grad av individuella variationer i exempelvis utseende.

Några av de så bildade lantraserna har blivit föremål för människans särskilda intresse genom att utvecklingen av deras nyttiga egenskaper underlättats genom urval av avelsdjur samt ändamålsenlig uppfödning och användning. På så sätt har det tillkommit förädlade lantraser.[källa behövs][förtydliga] Förädling har också försiggått genom hybridisering, men detta har skett så sparsamt, att lantrasens karaktär ej helt förlorats.

Varje land har enligt Riokonventionen ett ansvar att bevara landets lantraser. I Sverige är Jordbruksverket ansvarsmyndighet fördetta och de raser som uppfyller kriterierna för att anses som bevaradevärda och dessa kallas för svenska lantraser.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Jordbruksverket.se

Källor[redigera | redigera wikitext]