Svensktoppen 2011

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Detta är en lista över de 15 låtar som under år 2011 samlade flest poäng under sin tid på Svensktoppen. Listan har räknats samman så att varje veckopoäng för respektive melodi har summerats. De listor som finns med i sammanställningen är de som har sänts i radion under året från den 2 januari till den 25 december.

Sveriges Radio kan eventuellt ha valt ett annat sätt att summera poängen när programmet Årets Svensktoppsmelodier sändes den 15 januari 2012.

Låttitlar[redigera | redigera wikitext]

 1. "I Did It for Love" – Jessica Andersson, 17591 poäng
 2. "Spring för livet" – Sara Varga, 13520 poäng
 3. "Om du lämnade mig nu" – Lars Winnerbäck och Miss Li, 11748 poäng
 4. "En dag i sänder" – Helen Sjöholm och Benny Anderssons orkester, 9538 poäng
 5. "When You Tell the World You're Mine" – Björn Skifs och Agnes Carlsson, 6739 poäng
 6. "Break the spell" – Björn Skifs, 5716 poäng
 7. "Memories in Blue" – Hoffmaestro, 5417 poäng
 8. "Kärlekens tunga" – September, 5138 poäng
 9. "Oh My God!" – The Moniker, 4388 poäng
 10. "Välkommen in" – Veronica Maggio, 4117 poäng
 11. "Dancing on My Own" – Robyn, 3213 poäng
 12. "White Light Moment" – Tove Styrke, 3204 poäng
 13. "Det här är bara början" – Elisas, 2887 poäng
 14. "Det hon vill ha" – Plura Jonsson, 2471 poäng
 15. "Song to Heaven" – Jill Johnson, 2255 poäng

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

Under året kom 60 nya låtar in på listan. Detta ger en omsättningshastighet på 1,15 nya melodier i genomsnitt per vecka. Två melodier låg på listan under hela året och dessa var "I Did It for Love" med Jessica Andersson och "Om du lämnade mig nu" med Lars Winnerbäck och Miss Li, den senare kom in på listan redan under år 2007.

Det bidrag från årets Melodifestival som lyckades bäst på listan var "Spring för livet" med Sara Varga. Den fick en andraplats på årslistan och höll sig kvar i 35 veckor på Svensktoppen. Även för "Oh My God!" med The Moniker gick det bra, också den är med bland de 10 melodier som har lyckats bäst under året. Noterbart är att det var dessa två melodier som gick till final via andra chansen.

Även för "Me and My Drum" med Swingfly och "The King" med The Playtones gick det bra på listan, dessa placerade sig dock inte bland de 15 bästa. För de två låtar som placerade sig i topp i Melodifestivalens final i Globen gick det dock mindre bra. För det vinnande bidraget "Popular" med Eric Saade blev det bara fyra veckor på listan med en fjärde plats som bäst och för den låt som var närmast att vinna, "In the Club" med Danny Saucedo blev det ingen svensktoppsplacering alls, för övrigt den enda av de 10 finalbidragen som inte var med en enda vecka på listan.

Noterbart är också att flera melodier från TV4:s program Så mycket bättre hade framgångar på Svensktoppen. Bäst gick det för "Kärlekens tunga" med September, en låt av Plura Jonsson. Plura kom själv in på listan med Christer Sandelins låt "Det hon vill ha" och den medverkade på listan i 13 veckor. September hade även med Petter Askergrens låt "Mikrofonkåt" som nådde nittonde plats på årslistan.

Årets svensktoppsmelodi blev den samma som föregående års nämligen "I Did It for Love" med Jessica Andersson. Denna låt medverkade i 2010 års upplaga av Melodifestivalen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]