Melodifestivalen 2010

Från Wikipedia
Melodifestivalen 2010
Datum6 februari13 mars 2010
Arrangemang
ArenorFjällräven Center
Göransson Arena
Scandinavium
Malmö Arena
Conventum Arena
Globen
TV-bolagSveriges Television
ProgramledareSamtliga program:
Christine Meltzer
Måns Zelmerlöw
Deltävling 1, finalen:
Dolph Lundgren
Bidrag
VinnareThis Is My Life
Anna Bergendahl
Antal bidrag32
Paus-
underhållning
Samtliga program:
Dolph Lundgren
Deltävling 1:
Charlotte Perrelli, Nanne Grönvall & Sonja Aldén
Deltävling 2:

Glada Hudikteatern
Deltävling 3:
Blue Man Group
Deltävling 4:
Ann-Christine Bärnsten, Claes-Göran Hederström, Lill-Babs & Svante Thuresson med Christine Meltzer och Måns Zelmerlöw
Andra chansen:
?
Finalen:
Sylvester Stallone
Svensk-norsk schlagerduell med bl. a. Alexander Rybak, Bobbysocks, Kikki Danielsson, The Poodles och Wig Wam
Casablanca
Melodifestivalen
◄ 2009Melodifestivalen 20102011 ►
Anna Bergendahl vann Melodifestivalen 2010 med låten "This is my life". Anna Bergendahl fick därav tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2010. Dessvärre lyckades inte Anna Bergendahl ta sig till final i Eurovision Song Contest det året. Detta var första gången som Sverige ej lyckas ta sig till final i Eurovision Song Contest.

Melodifestivalen 2010 var den 50:e upplagan av Melodifestivalen tillika Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 2010, som detta år arrangerades i Oslo, Norge. Tävlingen utgjordes av en turné bestående av fyra deltävlingar à åtta bidrag, uppsamlingsheatet Andra chansen och slutligen en final där vinnaren, ”This Is My Life” med Anna Bergendahl, korades.

Tävlingsupplägg[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television lät för nionde året i rad använda sig av det deltävlingsformat som inför 2002 års tävling introducerades till tävlingen; tittarna avgjorde genom telefonröstning resultatet i de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen, innan en final arrangerades. De fyra deltävlingarna sändes detta år från Örnsköldsvik, Sandviken, Göteborg och Malmö, Andra chansen från Örebro och finalen från Stockholm.[1] Av totalt 2 860 inskickade bidrag[2] utsågs 32 till tävlingsbidrag. Inför årets tävling lät Sveriges Television införa den så kallade webbjokern, som gick ut på att tittarna fick utse ett av tävlingsbidragen; konsekvensen blev att den av Sveriges Television tillsatta urvalsjuryn, tillsammans med Svenska musikförläggarföreningen, utsåg 27 istället för, som tidigare, 28 av tävlingens 32 bidrag, varpå Sveriges Television likt tidigare år kompletterade med fyra jokrar; bidragen fördelades sedan jämnt över de fyra deltävlingarna.

Sveriges Television gjorde för andra året i rad stora ändringar i formatet, sannolikt mot bakgrund av Sveriges låga placeringar i Eurovision Song Contest på senare tid, men också på grund av kritiken mot fjolårets format. I deltävlingarna skrotades duellomgången, som hade introducerats till tävlingen 2009, varpå man återgick till två tävlingsomgångar. Dessa två tävlingsomgångar liknade upplägget som hade använts från 2002 till 2008, men skiljde sig något, genom att tittarna fick utse en finalist redan efter den första omgången; i den första omgången röstade tittarna ut tre bidrag, medan ett bidrag, det med flest röster, röstades till final; i den andra omgången gjorde de bidrag som hade slutat på plats två till fem upp om den andra finalplatsen, och två platser i Andra chansen.[3] Den internationella jury som året innan hade fått nominera ett bidrag i varje deltävling, för att senare utse en elfte finalist, skrotades. Totalt gick alltså 16 bidrag vidare från de fyra deltävlingarna, åtta till final och åtta till Andra chansen; de nionde och tionde finalplatserna utsågs av tittarna i dueller under det sistnämnda uppsamlingsheatet. Finalen utgjordes sedermera av tio bidrag. Likt tidigare år delade tittarna där makten med elva jurygrupper; de svenska jurygrupperna fick för första gången detta år dela makten med sex utländska jurygrupper, varpå de förstnämnda minskade i antal, från totalt elva till fem stycken. De fem svenska jurygrupperna utgjordes likt tidigare av några av Sveriges Televisions elva regionala nyhetsregioner.[4][4]

Regelverk[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med Melodifestivalens regelverk[5] skulle tävlande artister och bidrag förhålla sig till följande:

  • Endast svenska medborgare, som var folkbokförda i Sverige hösten 2009, fick skicka in bidrag till tävlingen; undantaget var personer som under perioden 1 oktober 2009–30 mars 2010 var anställda av Sveriges Television.
  • Låtarna som skickades in fick inte överstiga tre minuter, och fick inte ha varit publicerade tidigare; Sveriges Television beslutade i sin tur när tävlingsbidragen fick släppas.
  • Sveriges Television hade full beslutsrätt i att välja artist(er) till samtliga bidrag, varför de(n) som sjöng på respektive låts demoversion skulle vara beredd(a) på att framföra bidraget i tävlingen.
  • Inskickade bidrag fick framföras på valfritt språk; i samband med inskickning skulle en svensk text till låtar som inte sjöngs på svenska eller engelska bifogas.
  • Medverkande personer på scen, max åtta till antalet, skulle vara fyllda 16 år dagen då Eurovision Song Contest skulle komma att arrangeras, och skulle framföra all sång, utom eventuell körsång, live.
  • Sveriges Television hade rätt att när som helst diskvalificera bidrag.
  • Sveriges Television reserverade på förhand tio av de trettiotvå platserna åt svenskspråkiga bidrag; siffran kom senare att justeras.

Datum och händelser[redigera | redigera wikitext]

  • Den 27 augusti 2009 presenterade Sveriges Television vilka städer som skulle komma att agera värdar under tävlingens sex sändningar.[1]
  • Den 14 september 2009 presenterades regelverket för den så kallade webbjokern.[6] Tävlingen ägde rum på Melodifestivalens hemsida mellan den 21 september och 12 november samma år.[7]
  • Senast den 22 september 2009 skulle bidragen till Melodifestivalen 2010 vara inskickade eller poststämplade till Sveriges Television.[8]
  • Den 14 oktober 2009 presenterades bidragstitlarna och upphovsmännen till de 27 bidrag urvalsjuryn valt ut.[9]
  • Med start den 3 november 2009 presenterade Sveriges Television i fyra omgångar de fyra bidrag som tävlade som jokrar;[10][11][12][13]
  • Den 3 november 2009 presenterades tävlingens programledare; Christine Meltzer, Dolph Lundgren och Måns Zelmerlöw.
  • Med start den 30 november 2009 presenterades de 32 bidragens tillhörande artister, deltävling för deltävling.[14][15]
  • Den 8 januari 2010 offentliggjorde Sveriges Television startordningen i de fyra deltävlingarna.[16]
  • Den 15 januari 2010 presenterade Sveriges Television det nya deltävlingsupplägget.[3]

Turnéplan[redigera | redigera wikitext]

Webbjokern[redigera | redigera wikitext]

En av de större förändringarna till festivalen 2010 var att tittarna fick vara med och utse ett bidrag till tävlingen, genom den så kallade webbjokern. Tävlingen gick ut på att musiker utan tidigare utgivna verk knutna till något skivbolag fick skicka in bidrag och göra upp om en plats i Melodifestivalen.

Regelverk[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med Webbjokerns regelverk[6] skulle tävlande artister och bidrag förhålla sig till följande:

  • Varken bidragens upphovsmän eller de tävlande artisterna fick vara knutna till något skivbolag och därigenom givit ut musik.
  • Låtarna som skickades in fick inte överstiga tre minuter, och fick inte ha varit publicerade tidigare; de bidrag som röstades ut kunde, som artister och upphovsmän så önskade, publiceras, medan det slutliga vinnarbidraget placerades i karantän inför tävlan i deltävlingen.
  • Inskickade bidrag som togs ut till medvkeran kunde inte skickas in på nytt kommande år.
  • De tävlande bidragen fick inte spelas offentligt annat än på SVT Play under tiden de tävlade.

Tävlingsupplägg och resultat[redigera | redigera wikitext]

Antalet inskickade bidrag mellan den 21 september och 4 oktober 2009 uppgick till totalt 246 stycken.[7] Av dessa godkände Sveriges Television 180, som därför publicerades på Melodifestivalens hemsida. Tävlingen inleddes den 14 oktober 2009 och avgjordes veckovis genom SMS-röstning;

  • efter en vecka eliminerades samtliga bidrag som då hade placerat sig högre än plats 100;
  • efter två veckor eliminerades samtliga bidrag som då hade placerat sig högre än plats 50;
  • efter tre veckor eliminerades samtliga bidrag som då hade placerat sig högre än plats 10.

Den 5 november 2009 inleddes finalveckan. Fram till den 11 november eliminerades ett bidrag om dagen, för att finalen sedermera skulle bestå av tre bidrag. Denna avgjordes den 12 november 2009 i Gomorron Sverige klockan 8:00–8:45 med Lotta Bouvin som programledare. Bidraget "Come and Get Me Now", framfört av MiSt, röstades fram som vinnare. Bandet meddelade emellertid att de inte hade lust att ställa upp i tävlingen på egen hand, varför gruppen Highlights kom att ställa upp tillsammans med dem i en duett.[17]

Deltävlingarna[redigera | redigera wikitext]

Återkommande artister
Artist Tidigare år (plac.)
Mel. ESC
Alcazar 2003[a] (3:a)
2005[b] (3:a)
2009 (5:a)
Andra Generationen[c] 2008 (u.r.)
Andreas Johnson 2006 (3:a)
2007 (2:a)
2008[d] (u.r.)
Elin Lanto 2007 (u.r.)
Jessica Andersson 2003[e] (1:a)
2004[f] (6:a)
2006 (u.r.)
2007 (u.r.)
2003[g] (5:a)
Ola 2008 (u.r.)
Pernilla Wahlgren 1985 (4:a)
1991 (6:a)
2003[h] (2:a)
Peter Jöback 1990 (9:a)
Py Bäckman 1979[i] (7:a)
1992 (5:a)
Sibel 2008 (7:a)
  1. ^ Tävlade år 2003 under den dåvarande uppsättningen gruppmedlemmar.
  2. ^ Tävlade år 2005 under den dåvarande uppsättningen gruppmedlemmar.
  3. ^ Tävlade år 2010 i duett med Dogge Doggelito.
  4. ^ Tävlade år 2008 i duett med Carola Häggkvist.
  5. ^ Tävlade år 2003 som en del av duon Fame tillsammans med Magnus Bäcklund.
  6. ^ Tävlade år 2004 som en del av duon Fame tillsammans med Magnus Bäcklund.
  7. ^ Tävlade år 2003 som en del av duon Fame tillsammans med Magnus Bäcklund.
  8. ^ Tävlade år 2003 i duett med Jan Johansen.
  9. ^ Tävlade år 1979 som en del av gruppen Py Gang.

Deltävlingarna direktsändes i SVT1 varje lördag klockan 20.00–21.30. Tittarna avgjorde på egen hand resultatet i två omgångar; bidragen med flest och näst flest röster gick från omgång ett respektive två till final, medan bidragen med tredje respektive fjärde flest röster gick vidare till uppsamlingsheatet Andra chansen. De tre lägst placerade bidragen gallrades bort av tittarna redan efter första omgången, varpå räkneverken nollställdes för kvarvarande inför omgång två; det bidrag mest lägst antal röster i denna omgång fick sedermera också lämna tävlingen.

Likt tidigare år avgjorde tittarna resultatet genom att ringa. Tittarna kunda rösta genom att ringa antingen 099-902 0X, där X var bidragets startnummer, för 9,90 kronor, vilka oavkortat gick till Radiohjälpen, eller 099-202 0X, där X var bidraget startnummer, för 3,60 kronor per samtal. Det gick även att SMS-rösta genom att skicka bidragets startnummer till antingen 72 999, för 9,90 kronor vilka oavkortat gick till Radiohjälpen, eller 72 211, för 3,60 kronor per SMS. Bidragen som gick vidare till röstningsomgång två behöll sina respektive startnummer.

För första gången sedan deltävlingsformatets införande offentliggjordes samtliga bidrags placeringar i samband med resultatuppläsningen i deltävlingarna. Bidragen på plats sex, sju och åtta slogs likt tidigare ut efter den första omgången, medan bidraget på plats ett gick vidare till final. När resultatet i den andra röstningsomgången skulle läsas upp ställde Sveriges Television bidragen på plats fyra och fem mot varandra i bild när det första bidraget som hade gått till Andra chansen skulle ropas upp; kvar återstod då bidragen på plats två och tre, där det förstnämnda gick till final och det sistnämnda till Andra chansen. Ett undantag gjordes dock i den tredje deltävlingen, där bidragen på plats tre och fyra bytte plats i rutan. Hur många röster varje bidrag hade fått redovisades först dock efter finalen.

Bidragen "Never Heard of Him", framfört av okänd artist, och "Åt helvete för sent", senare inspelad som singel av Sara Löfgren[18], diskvalificerades den 15 oktober respektive 27 november 2009, det förstnämnda eftersom det hade funnits tillgängligt på internet,[19] det sistnämnda på grund av oenighet kring vilken artist som skulle framföra bidraget i tävlingen; demoartisten, Mathias Holmgren, tackade nej till tävlan[källa behövs], medan Rikard Wolff, som ursprungligen hade tackat ja när Sveriges Television önskat honom som artist, tackade nej när låtskrivarna önskade Sara Löfgren som artist.[20] Bidragen ersattes av "You're Making Me Hot-Hot-Hot", framfört av Linda Pritchard, och "The Saviour", framfört av Anders Ekborg.[20][21] Timoteijs bidrag "Kom" skulle ursprungligen ha framförts på engelska som "Run"; språkbytet till svenska bekräftades av Sveriges Television den 7 december 2009.[15]

Deltävling 1: Örnsköldsvik[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen sändes från Fjällräven Center i Örnsköldsvik lördagen den 6 februari 2010.

Startfält[redigera | redigera wikitext]

Bidragen presenteras nedan i startordning.

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Ola Svensson Unstoppable Alexander Kronlund, Dimitri Stassos, Hanif Sabzevari, Ola Svensson
2 Jenny Silver A Place to Stay Torben Hedlund
3 Linda Pritchard You're Making Me Hot-Hot-Hot Johan Fransson, Tim Larsson, Tobias Lundgren
4 Pain of Salvation Road Salt Daniel Gildenlöw
5 Anders Ekborg The Saviour Henrik Janson, Tony Nilsson
6 Jessica Andersson I Did It for Love Kristian Wejshag, Lars Diedricson
7 Frispråkarn Singel Hamed Pirouzpanah, Håkan Bäckman
8 Salem Al Fakir Keep On Walking Salem Al Fakir

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Nr Bidrag Antal röster Plac. Anm.
Omgång 1 Omgång 2
1 Unstoppable 44 796 64 601 2 Till final
2 A Place to Stay 6 970 8 Utröstad
3 You're Making Me Hot-Hot-Hot 27 482 34 609 5 Utröstad
4 Road Salt 28 457 46 788 4 Andra chansen
5 The Saviour 26 044 6 Utröstad
6 I Did It for Love 45 622 57 629 3 Andra chansen
7 Singel 13 592 7 Utröstad
8 Keep On Walking 47 047 1 Till final

Siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Antal TV-tittare: 2 976 000 tittare[22]
  • Antal telefonröster: 446 411 röster[22]
  • Summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 1 065 492 kronor[22]

Deltävling 2: Sandviken[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen sändes från Göransson Arena i Sandviken lördagen den 13 februari 2010.

Startfält[redigera | redigera wikitext]

Bidragen presenteras nedan i startordning.

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Eric Saade Manboy Fredrik Kempe, Peter Boström
2 Andra Generationen & Dogge Doggelito Hippare Hoppare Douglas Léon, Mats Nilsson, Otis Sandsjö, Stevan Tomulevski, Teddy Paunkoski, Vlatko Ancevski, Vlatko Gicarevski
3 Anna Maria Espinosa Innan alla ljusen brunnit ut Dan Attlerud, Stefan Woody
4 Highlights & MiSt Come and Get Me Now Mia Terngård, Stefan Lebert
5 Pauline Sucker For Love Andreas Levander, Fredrik Ödesjö, Johan Wetterberg, Pauline Kamusewu
6 Andreas Johnson We Can Work It Out Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda
7 Kalle Moraeus & Orsa spelmän Underbart Johan Moraeus, Lina Eriksson
8 Hanna Lindblad Manipulated Erik Lewander, Hayden Bell, Iggy Strange-Dahl, Sarah Lundbäck

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Nr Bidrag Antal röster Plac. Anm.
Omgång 1 Omgång 2
1 Manboy 58 005 1 Till final
2 Hippare Hoppare 18 411 6 Utröstad
3 Innan alla ljusen brunnit ut 6 155 8 Utröstad
4 Come and Get Me Now 10 978 7 Utröstad
5 Sucker For Love 37 478 53 604 4 Andra chansen
6 We Can Work It Out 43 794 66 794 2 Till final
7 Underbart 54 912 57 063 3 Andra chansen
8 Manipulated 22 504 27 287 5 Utröstad

Siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Antal TV-tittare: 2 823 000 tittare[22]
  • Antal telefonröster: 460 984 röster[22]
  • Summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 1 028 126 kronor[22]

Deltävling 3: Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen sändes från Scandinavium i Göteborg lördagen den 20 februari 2010.

Startfält[redigera | redigera wikitext]

Bidragen presenteras nedan i startordning.

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Alcazar Headlines Peter Boström, Tony Nilsson
2 Johannes Bah Kuhnke Tonight Anders Hansson, Sharon Vaughn
3 Elin Lanto Doctor Doctor Mirja Breitholtz, Tony Nilsson
4 Erik Linder Hur kan jag tro på kärlek Kenneth Gärdestad, Niclas Lundin, Tony Malm
5 Getty Domein Yeba Getty Domein, Tuomas Pyhäjärvi
6 Timoteij Kom Gustav Eurén, Karl Eurén, Niclas Arn
7 Darin You're Out of My Life Henrik Janson, Tony Nilsson
8 Crucified Barbara Heaven or Hell Björn Lönnroos, Håkan Larsson, Jörgen Svensson

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Nr Bidrag Antal röster Plac. Anm.
Omgång 1 Omgång 2
1 Headlines 31 978 40 234 4 Andra chansen
2 Tonight 6 201 8 Utröstad
3 Doctor Doctor 16 491 7 Utröstad
4 Hur kan jag tro på kärlek 22 327 28 482 5 Utröstad
5 Yeba 16 572 6 Utröstad
6 Kom 65 762 1 Till final
7 You're Out of My Life 63 144 113 593 2 Till final
8 Heaven or Hell 51 179 61 923 3 Andra chansen

Siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Antal TV-tittare: 2 876 000 tittare[22]
  • Antal telefonröster: 521 115 röster[22]
  • Summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 920 805 kronor[22]

Deltävling 4: Malmö[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen sändes från Malmö Arena i Malmö lördagen den 27 februari 2010.

Startfält[redigera | redigera wikitext]

Bidragen presenteras nedan i startordning.

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Sibel Stop Dimitri Stassos, Mikaela Stenström
2 Py Bäckman Magisk stjärna Micke Wennborn, Py Bäckman
3 Neo Human Frontier Anneli Axelsson, Tobias Jonsson
4 Lovestoned Thursdays Peter Boström, Sharon Vaughn, Thomas G:son
5 Anna Bergendahl This Is My Life Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström
6 Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar Daniel Barkman, Jörgen Ringqvist, Pernilla Wahlgren, Pontus Assarsson
7 Noll disciplin Idiot Niklas Jarl, Per Aldeheim
8 Peter Jöback Hollow Anders Hansson, Fredrik Kempe

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Nr Bidrag Antal röster Plac. Anm.
Omgång 1 Omgång 2
1 Stop 16 513 7 Utröstad
2 Magisk stjärna 3 822 8 Utröstad
3 Human Frontier 25 772 31 110 4 Andra chansen
4 Thursdays 25 070 6 Utröstad
5 This Is My Life 52 838 1 Till final
6 Jag vill om du vågar 36 138 42 439 3 Andra chansen
7 Idiot 27 504 26 082 5 Utröstad
8 Hollow 49 464 61 099 2 Till final

Siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Antal TV-tittare: 2 363 000 tittare[22]
  • Antal telefonröster: 400 496 röster[22]
  • Summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 693 677 kronor[22]

Andra chansen: Örebro[redigera | redigera wikitext]

Andra chansen sändes från Conventum Arena i Örebro lördagen den 6 mars 2010 klockan 20:00–21:30 direkt i SVT1.

I uppsamlingsheatet tävlade de bidrag som hade placerat sig på tredje och fjärde plats i deltävlingarna. Inramningen av programmet bestod likt fjolårets tävling av sex dueller, i vilka de tävlande bidragen duellerade om de två sista lediga platserna i finalen. Tittarna kunde likt i deltävlingarna rösta genom att ringa antingen 099-902 0X, där X var bidragets startnummer, för 9,90 kronor, vilka oavkortat gick till Radiohjälpen, eller 099-202 0X, där X var bidraget startnummer, för 3,60 kronor per samtal. Det gick även att SMS-rösta genom att skicka bidragets startnummer till antingen 72 999, för 9,90 kronor vilka oavkortat gick till Radiohjälpen, eller 72 211, för 3,60 kronor per SMS. I varje duell duellerade bidragen med startnummer ett och två, vilket innebar att tittarna enbart kunde rösta på de bidrag som tävlade i den pågående duellen; efter avslutad duell visades en snabbrepris, varpå omröstningen avslutades och nästkommande duell påbörjades.

Resultatet avgjordes i sex dueller, uppdelade på två omgångar. Sveriges Television hade på förhand bestämt att ett bidrag från deltävling x skulle möta ett bidrag från deltävling y i var och en av de fyra duellerna i uppsamlingsheatets första omgång. De bidrag som vann sina respektive dueller fick därefter duellerna mot en ny motståndare i tävlingens andra omgång; utfallet av duellträdet blev att vinnarna i duell nummer ett och två, och vinnarna i duell nummer tre och fyra, fick göra upp om segern i två dueller. Vinnarna i de två avgörande duellerna gick sedermera vidare till final. Sveriges Television hade på förhand även bestämt att de kvalificerade bidragens startnummer, där a innebär tidigast och b senast, i respektive deltävling skulle avgöra vilken plats i duellträdet som skulle upptas:

  • De bidrag med startnummer a i deltävling ett och två fick den respektive deltävlingens första duellplats, medan de bidrag med startnummer b fick den respektive deltävlingens andra duellplats; således fick Pain of Salvation och Pauline sina respektive deltävlingars första duellplatser, eftersom de i sina respektive deltävlingar startat före Jessica Andersson och Kalle Moreaus & Orsa Spelmän, som därav fick sina respektive deltävlingars andra duellplatser.
  • De bidrag med startnummer b i deltävling tre och fyra fick den respektive deltävlingens första duellplats, medan de bidrag med startnummer a fick den respektive deltävlingens andra duellplats; således fick Crucified Barbara och Pernilla Wahlgren sina respektive deltävlingars första duellplatser, eftersom de i sina respektive deltävlingar hade startat efter Alcazar och NEO, som därav fick sina respektive deltävlingars andra duellplatser.

Startfält[redigera | redigera wikitext]

Bidragen presenteras nedan i kronologisk ordning efter deltävling och startnummer.

Deltävl. Artist Bidrag Text och musik Duell
1 Pain of Salvation Road Salt Daniel Gildenlöw 1
Jessica Andersson I Did It for Love Kristian Wejshag, Lars Diedricson 4
2 Pauline Sucker For Love Andreas Levander, Fredrik Ödesjö, Johan Wetterberg, Pauline Kamusewu 2
Kalle Moraeus & Orsa spelmän Underbart Johan Moraeus, Lina Eriksson 3
3 Alcazar Headlines Peter Boström, Tony Nilsson 4
Crucified Barbara Heaven or Hell Björn Lönnroos, Håkan Larsson, Jörgen Svensson 2
4 Neo Human Frontier Anneli Axelsson, Tobias Jonsson 3
Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar Daniel Barkman, Jörgen Ringqvist, Pernilla Wahlgren, Pontus Assarsson 1

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Duellomgång 1
Duellomgång 2
Duell D:O Nr Bidrag Antal röster Anm.
Duell[a] Nr Bidrag Antal röster Anm.
1 1:T 1 Road Salt 52 570 Utröstad
4:S 2 Jag vill om du vågar 62 677 Duellomgång 2
2 2:T 1 Sucker For Love 50 111 Utröstad
3:S 2 Heaven or Hell 54 139 Duellomgång 2
3 2:S 1 Underbart 81 619 Duellomgång 2
4:T 2 Human Frontier 50 700 Utröstad
4 3:T 1 Headlines 68 618 Utröstad
1:S 2 I Did It For Love 94 623 Duellomgång 2

1 1 Jag vill om du vågar 79 693 Till final
2 2 Heaven or Hell 74 933 Utröstad
3 1 Underbart 90 050 Utröstad
4 2 I Did It For Love 93 447 Till final

Siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Antal TV-tittare: 2 894 000 tittare[22]
  • Antal telefonröster: 853 180 röster[22]
  • Summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 1 748 067 kronor[22]

Finalen: Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Finalen sändes från Globen i Stockholm lördagen den 13 mars 2010 klockan 20:00–22:00 direkt i SVT1. Av de tio finalisterna hade åtta kvalificerat sig direkt från sina respektive deltävlingar, och två från uppsamligsheatet Andra chansen.

Resultatet avgjordes likt tidigare år i form av kombinerad jury- och telefonröstning. Tittarna kunda rösta genom att ringa antingen 099-902 0X, där X var bidragets startnummer, för 9,90 kronor, vilka oavkortat gick till Radiohjälpen, eller 099-202 0X, där X var bidraget startnummer, för 3,60 kronor per samtal. Det gick även att SMS-rösta genom att skicka bidragets startnummer till antingen 72 999, för 9,90 kronor vilka oavkortat gick till Radiohjälpen, eller 72 211, för 3,60 kronor per SMS. Tittarna hade möjlighet att rösta även under tiden de elva jurygrupperna lämnade sina poäng. De elva jurygrupperna bestod till antalet av sex länder och fem svenska regionala nyhetsdistrikt, och avlade poängen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12; totalt 473 poäng. Tittarnas poäng blev multiplar av elva; 11, 22, 44, 66, 88, 110 och 132 poäng till de sju bidrag som fick flest röster i tittaromröstningen.

Startfält[redigera | redigera wikitext]

Bidragen listas nedan i startordning.

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
1 Darin You're Out of My Life Henrik Janson, Tony Nilsson 3
2 Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar Daniel Barkman, Jörgen Ringqvist, Pernilla Wahlgren, Pontus Assarsson 4 + A. C.
3 Andreas Johnson We Can Work It Out Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda 2
4 Timoteij Kom Gustav Eurén, Karl Eurén, Niclas Arn 3
5 Peter Jöback Hollow Anders Hansson, Fredrik Kempe 4
6 Ola Svensson Unstoppable Alexander Kronlund, Dimitri Stassos, Hanif Sabzevari, Ola Svensson 1
7 Jessica Andersson I Did It for Love Kristian Wejshag, Lars Diedricson 1 + A. C.
8 Salem Al Fakir Keep On Walking Salem Al Fakir 1
9 Anna Bergendahl This Is My Life Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström 4
10 Eric Saade Manboy Fredrik Kempe, Peter Boström 2

Resultat[redigera | redigera wikitext]

De internationella jurygrupperna markeras i tabellen med grön färg; de svenska markeras i sin tur med blå.

Nr Bidrag Juryomröstningen Tittaromröstningen Summa Plac.
RU RS GR FR IE NO Gg Sm Poäng Antal röster Poäng
1 You're Out of My Life 12 12 2 2 4 1 2 8 8 51 209 392 66 117 4
2 Jag vill om du vågar 4 6 1 1 12 37 408 12 10
3 We Can Work It Out 4 6 10 10 4 4 6 4 2 50 59 587 50 6
4 Kom 2 2 6 4 8 8 12 8 1 51 188 002 44 95 5
5 Hollow 1 4 10 6 21 77 776 11 32 9
6 Unstoppable 1 12 1 8 12 2 4 6 1 47 74 358 47 7
7 I Did It for Love 1 2 6 6 15 110 339 22 37 8
8 Keep On Walking 10 10 12 1 12 10 10 8 10 12 95 299 746 88 183 2
9 This Is My Life 8 4 10 6 8 12 12 12 10 82 363 546 132 214 1
10 Manboy 6 8 8 6 2 10 2 1 2 4 49 334 750 110 159 3

Siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Antal TV-tittare: 3 870 000 tittare[22]
  • Antal telefonröster: 1 754 904 röster[22]
  • Summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 3 450 099 kronor[22]

Total statistik för hela turnén:

  • Genomsnittligt antal TV-tittare per program: 2 967 000 tittare
  • Totalt antal telefonröster: 4 473 090 röster
  • Total summa pengar insamlad till Radiohjälpen: 8 906 266 kronor

Juryuppläsare[redigera | redigera wikitext]

Samtliga röster lästes upp från annan plats än Globen.

Internationella juryn[redigera | redigera wikitext]

Svenska juryn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Forsell, Mikael (27 augusti 2009). ”Schlagerstäderna för nästa år klara”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/musik/schlagerstaderna-for-nasta-ar-klara. Läst 22 december 2011. 
  2. ^ Bolander, Mattias (22 september 2010). ”Bidragsrekord för Melodifestivalen 2011”. Poplight. Arkiverad från originalet den 11 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140111171023/http://poplight.zitiz.se/artikel/bidragsrekord-foer-melodifestivalen-2011. Läst 5 maj 2012. 
  3. ^ [a b] Mattias Bolander (15 januari 2010). ”SVT avslöjar röstningsnyheter i deltävlingarna och finalen”. Poplight. Arkiverad från originalet den 16 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120316052637/http://poplight.zitiz.se/artikel/svt-avsloejar-roestningsnyheter-i-deltaevlingarna-och-finalen. Läst 22 december 2011. 
  4. ^ [a b] Martin Söderström, Niklas Strömberg (16 januari 2010). ”Planen: Sex städer”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article6438191.ab. Läst 22 december 2011. 
  5. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2010”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 29 maj 2009. https://web.archive.org/web/20090529194939/http://svt.se/content/1/c8/01/55/99/03/Regelverk%202010.pdf. Läst 22 december 2011. 
  6. ^ [a b] ”Webbjokern - så funkar det”. Zitiz.se. 15 september 2009. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418132208/http://zitiz.se/kultur/schlager/2009/09/15/webbjokern---sa-funkar-det__23279. Läst 10 maj 2012. 
  7. ^ [a b] ”"Come and get me now" vinnare av webbjokern”. Poplight. 12 november 2009. Arkiverad från originalet den 30 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130530040805/http://poplight.zitiz.se/artikel/come-and-get-me-now-vinnare-av-webbjokern. Läst 10 maj 2012. 
  8. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2010”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 29 maj 2009. https://web.archive.org/web/20090529194939/http://svt.se/content/1/c8/01/55/99/03/Regelverk%202010.pdf. Läst 22 december 2011. 
  9. ^ ”Bobby Ljunggrens 38:e bidrag”. Sveriges Television. 14 oktober 2009. Arkiverad från originalet den 19 september 2010. https://web.archive.org/web/20100919094858/http://svt.se/2.27170/1.1728867/bobby_ljunggrens_38_e_bidrag. Läst 10 maj 2012. 
  10. ^ ”Darin joker i Melodifestivalen”. Poplight. 3 november 2009. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818042950/http://poplight.zitiz.se/artikel/darin-joker-i-melodifestivalen. Läst 10 maj 2012. 
  11. ^ Sofia Benholm (16 november 2009). ”Salem Al Fakir klar som joker”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 19 september 2010. https://web.archive.org/web/20100919095922/http://svt.se/2.27170/1.1772682/salem_al_fakir_klar_som_joker. Läst 10 maj 2012. 
  12. ^ Mattias Bolander (3 december 2009). ”Peter Jöback tredje jokern i Melodifestivalen 2010”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818042117/http://poplight.zitiz.se/artikel/peter-joeback-tredje-jokern-i-melodifestivalen-2010. Läst 22 december 2011. 
  13. ^ Alexander Andersson (7 januari 2010). ”Sista jokern är klar! Det blir Pauline Kamusewu”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418143619/http://poplight.zitiz.se/blogg/alexzien/sista-jokern-aer-klar-det-blir-pauline-kamusewu. Läst 22 december 2011. 
  14. ^ Mattias Bolander (30 november 2009). ”Dessa artister deltar i Melodifestivalen 2010”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818042310/http://poplight.zitiz.se/artikel/dessa-artister-deltar-i-melodifestivalen-2010. Läst 22 december 2011. 
  15. ^ [a b] Mattias Bolander (7 december 2009). ”Här är de sista artisterna i Melodifestivalen 2010”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818041815/http://poplight.zitiz.se/artikel/haer-aer-de-sista-artisterna-i-melodifestivalen-2010. Läst 22 december 2011. 
  16. ^ Mattias Bolander (8 januari 2010). ”Startordningen klar: Ola inleder och Peter Jöback avslutar”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818041243/http://poplight.zitiz.se/artikel/startordningen-klar-ola-inleder-och-peter-joeback-avslutar. Läst 22 december 2011. 
  17. ^ Nina Olsson (6 december 2009). ”Highlights kompletterar Mist i Melodifestivalen”. Bohusläningen. https://www.bohuslaningen.se/highlights-kompletterar-mist-i-melodifestivalen-1.2658793. Läst 22 december 2011. 
  18. ^ ”Sara Löfgren - Åt Helvete För Sent”. https://www.youtube.com/watch?v=BJ03y6fk0AY. Läst 25 juni 2021. 
  19. ^ ”Låt diskas i Melodifestivalen”. Sveriges Television. 15 oktober 2009. Arkiverad från originalet den 19 september 2010. https://web.archive.org/web/20100919102140/http://svt.se/2.27170/1.1730994/lat_diskas_i_melodifestivalen. Läst 10 maj 2012. 
  20. ^ [a b] Mattias Bolander (27 november 2009). ”Festivalbidraget ”Åt helvete för sent” diskat”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818042430/http://poplight.zitiz.se/artikel/festivalbidraget-helvete-foer-sent-diskat. Läst 22 december 2011. 
  21. ^ Eva Linde (20 oktober 2009). ”Örebrotrio ersätter diskat bidrag”. Poplight. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418111458/http://poplight.zitiz.se/artikel/oerebrotrio-ersaetter-diskat-bidrag. Läst 10 maj 2012. 
  22. ^ [a b c d e f g h i j k l m n o p q r] ”Melodifestivalen 2010”. Sveriges Television. 15 mars 2010. Arkiverad från originalet den 27 december 2013. https://web.archive.org/web/20131227020341/http://www.svt.se/melodifestivalen/article51498.svt/binary/Melodifestivalen_2010_Statistik.pdf. Läst 10 maj 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]