Täcknamn Odessa (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Täcknamn Odessa
(The Odessa File)
GenreThriller
RegissörRonald Neame
ProducentJohn Woolf
ManusKenneth Ross, George Markstein
SkådespelareJon Voight
Maximilian Schell
Maria Schell
OriginalmusikAndrew Lloyd Webber
FotografOswald Morris
ProduktionsbolagColumbia Pictures
DistributionColumbia Pictures
PremiärUSA 18 oktober 1974 (USA),
Storbritannien 25 oktober 1974 (Storbritannien),
Sverige 25 december 1974 (Sverige)
Speltid130 min
LandStorbritannien/Västtyskland
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Täcknamn Odessa (originaltitel: The Odessa File) är en brittisk-västtysk film från 1974, regisserad av Ronald Neame, med bland andra Jon Voight, Maximilian Schell och Mary Tamm i rollerna. Filmen bygger på romanen med samma namn av Frederick Forsyth. Ledmotivet till filmen är låten Cristmas Dream med Perry Como.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1963. Peter Miller (Jon Voight) är en ung västtysk journalist som kommer över en dagbok skriven av Solomon Tauber, en gammal judisk man som begått självmord. I dagboken beskrivs minnen från Rigas getto och den hänsynslöse SS-mannen, Eduard Roschmann (Maximilian Schell), som var dess kommendant. Peter Miller, som är faderlös sedan början av 1940-talet, anar att Eduard Roschmann är hans fars mördare efter att ha läst dagboken.

Roschmann är på fri fot sedan kriget och genom en vän till Tauber får Miller reda på att Tauber sett Roschmann i Hamburg ett par veckor innan han begick självmord. Miller bestämmer sig för att leta reda på Roschmann. Han träffar Simon Wiesenthal som berättar för honom om den hemliga organisationen ODESSA och tar hjälp av en judisk organisation för att infiltrera ODESSA för att finna Roschmann.

Skådespelare i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]