Tält

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Modern tältkåta för friluftsliv.
Öltält på Oktoberfest i München

Ett tält är en väv- och ramverkskonstruktion avsedd att tillfälligt skydda från väder eller insyn.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Moderna tält avsedda för övernattning har ofta två skikt av tältduk, ett yttertält som skydd mot regn och vind och ett innertält som skydd mot luftdrag och insekter.

Tältdukens utförande varierar beroende på tålighet mot regn, hållbarhet, pris, vikt med mera. Vid tältets ingång finns ofta ett område täckt av bara yttertältet, ett förtält, även kallat absid, där vandrare och campare kan placera sin packning och även laga mat[1].

Tältduken förankras i de flesta fall i marken med tältspik/tältpinnar, ofta även med tältlinor mellan tältduken och tältspiken. Uppstagning sker med tältstänger. De minsta tälten rymmer en person och kallas enmanstält och de lättaste väger bara några hundra gram. De största tälten rymmer tusentals personer och används exempelvis som utställningshallar eller lager.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

En variant av tält är ljustält (även kallat produkttält). Detta består av en (metall)ram med på flera sidor en uppspänd, ljusgenomsläpplig duk som motverkar hårda skuggor och ger en neutral bakgrund. Ljustält används bland annat vid produktfotografering.[2][3]

En annan variant av tält är Taktält. Det är ett tält som monteras uppe på taket på en bil och som man klättrar upp till på en stege. Taktält går att montera på de flesta bilar och skruvas oftast fast i takräcken[4].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.naturkompaniet.se/Info/ReadMore.aspx?id=6294 Arkiverad 1 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine. Att välja tält.
  2. ^ "Fotografera produkter som ett proffs". Arkiverad 3 juni 2016 hämtat från the Wayback Machine. scandinavianphoto.se. Läst 23 december 2016.
  3. ^ Luthman, Bengt (2012-02-24): "Så får du till enkla produktbilder hemma". kamerabild.se. Läst 23 december 2016.
  4. ^ ”Vad är ett taktält?”. Taktältarna. https://www.taktaltarna.se/vad-ar-ett-taktalt. Läst 30 oktober 2020.