Oktoberfest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oktoberfest
Oktoberfest.JPG
Oktoberfest 2007
PlatsMünchen, Bayern, Tyskland Tyskland
TidpunktSeptember-oktober
År1810-
Flygbild över Theresienwiese en dag före 2006 års fest i München.
Oktoberfest nattetid
Ett öltält under Oktoberfest i München.
Kvinnlig deltagare iförd traditionsenlig Dirndl vid Oktoberfesten 2003

Oktoberfest (i lokalt talspråk även Wiesn) är en traditionell tysk ölfestival, hållen i slutet av september och början av oktober varje år i München i Bayern. Oktoberfesten arrangerades första gången år 1810 och anses numera vara världens största folkfest.[1]

Festligheterna pågår under sexton dagar före den första söndagen i oktober på Theresienwiese, som förr var en äng. År 2010 pågick oktoberfesten en dag längre än vanligt, nämligen till den 4 oktober. Detta har beslutats i samband med att festen firade 200-årsjubileum år 2010. Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl. Ölet, som serveras i en typ av enliterskannor som kallas Maß, är bärnstensfärgat, och smakrikt. Det får bara tillverkas av lokala bryggerier i München. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta två månader att resa.

Under Oktoberfest bär kvinnor traditionellt Dirndl medan männen traditionellt bär Lederhosen, vilket fortfarande är vanligt förekommande.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Oktoberfesten har sitt ursprung i den bayerske tronföljaren Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, som stod den 12 oktober 1810. Fem dagar senare, den 17 oktober, firades giftermålet med en stor offentlig hästkapplöpning på den plats som döpts till Theresienwiese, efter den nya prinsessan (efter detta namn kallas festen i folkmun även die Wiesn eller – dock felaktigt – Wies'n). Kapplöpningen blev en återkommande tradition även om Napoleonkrigen innebar att den ställdes in 1813. Från 1819 övertog staden München formellt ansvaret för arrangemangen och beslöt att de skulle vara årligen återkommande. Med åren ändrades nöjesutbudet från de ursprungliga kapplöpningarna till mer nöjesfältartade attraktioner som kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Även om Oktoberfesten numera främst förknippas med öl var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Inom några få år hade uppresandet av tillfälliga ölhallar blivit en av festens största attraktioner.

Yttre omständigheter har tvingat München att ställa in Oktoberfesten vissa år, däribland 1854 (på grund av grasserande kolera), 1866 (preussisk-österrikiska kriget), 1870 (fransk-tyska kriget), 1873 (kolera igen), 1914–1918 (första världskriget), 1923–1924 (den kraftiga inflationen) och 1939–1945 (andra världskriget). Åren närmast efter de båda världskrigen firades festen också endast i en mindre skala som så kallad Herbstfest (höstfest, höstfestival). Sedan 1950 har festen dock åter kunnat hållas utan avbrott, med undantag från år 2020 och 2021 då festen ställdes in till följd av den pågående pandemin.[2]

Den 26 september 1980 exploderade en bomb vid huvudingången och dödade 13 personer. Därtill skadades över 200, varav 68 allvarligt.

Festtälten[redigera | redigera wikitext]

Till Oktoberfest reser de sex Münchenbryggerierna Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu och Löwenbräu totalt 14 stora och 15 mindre festtält. Totalt på området finns det omkring 100 000 sittplatser. När det är mycket folk på området stängs tälten för besökare av säkerhetsskäl. Normalt sker detta på kvällstid men under helgen även dagtid. Löwenbräus tält är det största.

Arrangemang[redigera | redigera wikitext]

Under festen finns det på området ett särskilt sjukhus för att omhänderta skadade och berusade människor. Därtill finns en tysk och italiensk polisstation (eftersom det är så många italienare) samt en brandstation. Den kommunala trafiken är intensifierad för att klara belastningen genom att tunnelbanan kör varannan minut. På perrongen står säkerhetsvakter och ibland måste den mest utsatta stationen (Theresienwiese) stängas.

Oktoberfest i siffror[redigera | redigera wikitext]

  • Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
  • År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter av 6,2 miljoner besökare.
  • Under festen arbetar totalt 12 000 personer.
  • Oktoberfest omsätter omkring 9 miljarder kronor årligen.
  • Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
  • Det finns 1 800 toaletter och urinoarer på området.

Oktoberfest utanför Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Den största Oktoberfest utanför Tyskland hålls i städerna Kitchener och Waterloo i Ontario i Kanada. Dessa två städer har en stor befolkning med tyskt ursprung och festen lockar dit runt en miljon besökare varje år.

Orter som anordnar Oktoberfest:

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Centraleuropas enda kvarvarande loppcirkus uppträder sedan 1948 på Oktoberfest. I en episod av TV-serien Simpsons introduceras en fiktiv skotsk variant, som kallas Scotchtoberfest.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Falcon oktober lager – inspirerat av Oktoberfest", carlsbergsverige.se 30 juli 2007, hämtad 21 september 2010
  2. ^ ”Die Wiesn 2020 fällt aus: „Es tut weh“” (på tyska). Die Wiesn 2020 fällt aus: „Es tut weh“ ⋅ Oktoberfest.de - Die offizielle Website zur Wiesn. https://www.oktoberfest.de/magazin/oktoberfest-news/2020/absage-oktoberfest-2020. Läst 9 november 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]