Türkvizyon Song Contest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Türkvizyon Song Contest är en årlig sångtävling som skapades av TÜRKSOY i samarbete med den turkiska musikkanalen TMB TV. Baserat på liknande format i Eurovision Song Contest, Türkvizyon är främst inriktat på deltagande turkiska länder och regioner. De deltagande länderna och regionerna måste delta i semifinalen. En jurymedlem från varje nation utmärkelser mellan 1 och 10 poäng för varje post, förutom det egna. Ett belopp på tolv till 15 nationer kvalificera sig för finalen där juryn avgör vem som vinner. TÜRKSOY har uppgett att telefonröstning kommer att införas i framtiden. Till skillnad från Eurovision Song Contest, där det vinnande landet fortsätter att vara värd för nästa års evenemang, värdskapet av Türkvizyon Song Contest äger rum i landet eller regionen som är också värd den turkiska kulturhuvudstad.

Den första upplagan hölls i december 2013 i Eskişehir, Turkiet där 24 länder deltog. Detta genom en semifinal där alla länder måste kvala sig till final, även värdlandet. Och en final där vinnaren koras.

Türkvizyon sändes mellan åren 2013-2015. Sedan år 2016 har ingen tävling hållits. Tävlingen ställdes in år 2016 och 2017. Orsaken till detta är oklart men kan bero på de oroligheter som inträffat i regionen samt problem med arrangemanget.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

  Har deltagit mer än en gång.
  Har aldrig deltagit, men dragit sej ur

I den första upplagan deltog 24 länder. Lista på länder som deltagit:

Vinnare år för år[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Türkvizyon Song Contest, 30 maj 2014.