TV-apparat

Från Wikipedia
Version från den 9 oktober 2015 kl. 16.02 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (Återställer till senaste version av 78.41.240.74.)
En så kallad Tjock-TV som använder tekniken katodstrålerör.

TV-apparat, eller i dagligt tal TV, är en produkt som i första hand är avsedd för att visa och ta emot audiovisuella signaler (television). Sedan andra tekniska lösningar såsom VHS, DVD och Blu-ray Disc kommit används även TV-apparaten för att visa inspelat material från dessa källor.

Definition av TV-mottagare

Svensk lagstadgad definition

TV-mottagare enligt Sveriges Riksdag omfattas av Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst:

2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).[1]

Radiotjänst i Kiruna

TV-mottagare enligt Radiotjänst i Kiruna är all utrustning som är avsedd att ta emot television. Några exempel är TV-apparater, digitalboxar, datorer eller surfplattor med internetuppkoppling, smarttelefoner, datorer med TV-kort eller internetuppkoppling och inspelningsbara DVD-spelare.[2]

EU direktiv

TV-mottagare enligt EU direktiv (EU) nr 1062/2010

1. TV-mottagare: en tv-apparat eller en tv-monitor.

2. TV-apparat: en produkt som i första hand är avsedd för att visa och ta emot audiovisuella signaler och som släpps på marknaden under en viss modell- eller systembeteckning, och som består av

a) en bildskärm,

b) en eller flera kanalväljare/mottagare och valfria ytterligare funktioner för lagring och/eller visning av data, såsom dvd-spelare, hårddisk (HDD) eller videobandspelare (VCR), antingen i en enda enhet kombinerad med bildskärmen, eller i en eller flera separata enheter.

3. TV-monitor: en produkt som är utformad för att på en integrerad bildskärm återge en videosignal från flera olika källor, inklusive tv-utsändningar, som eventuellt kan kontrollera och återge ljudsignaler från en extern källanordning, som anslutits via standardiserade videosignalingångar, inklusive standarderna cinch (component, composite), SCART, HDMI och kommande trådlösa standarder (men exklusive videosignalingångar som inte är standard, såsom DVI och SDI), men som inte kan ta emot och behandla sändningssignaler.[3]

Komponenter

En TV-apparat består av en bildskärm, högtalare, en antenn eller ett Belling-Lee antennuttag och ibland ett urval av andra uttag såsom Scart-, HDMI- och RCA-uttag. Oftast medföljer idag en fjärrkontroll till skillnad från hos de äldre TV-apparaterna där kanalknapparna, eller förr kanalvredet, satt på TV-apparaten.

I TV-apparater kan det även finnas inbyggd digital TV-mottagare och DVD-spelare.

Bildskärmstekniker

På grund av att TV-tillverkarna hela tiden strävar efter tunnare, bättre och energisnålare TV-apparater krävs det att tekniken på bildskärmarna utvecklas eller byts ut.[4] Den vanligaste tekniken var förr katodstrålerör som gav upphov till väldigt djupa TV-apparater. Sedan dess har andra skärmar som plasmaskärmar, LCD-skärmar, SED-skärmar och OLED-skärmar använts.

Tjock-TV

Braun HF 1.

En tjock-TV är en vardaglig benämning på en televisionsapparat som innehåller ett (eller flera) katodstrålerör, även kallat CRT och därför har ett betydande djup jämfört med moderna LCD- och plasmaskärmar. Denna typ av TV var totalt dominerande fram till början av 2000-talet, då olika former av platt-TV sakta men säkert började krympa dess marknadsandelar. Bakprojektions-TV är en annan, mindre vanlig typ av tjock-TV.

Tjock-TV:n är numera helt borta från marknaden. Det sista år det såldes en signifikant andel tjock-TV-apparater var 2008.[5]


Platt-TV

En platt-tv på väggen i ett hotellrum.

En platt-tv är en televisionsapparat med platt bildskärm, så platt att det går att hänga den på väggen, ungefär som en tavla. Detta i motsats till så kallad tjock-TV.

Platta tv-apparater började dyka upp i handeln i början av 2000-talet och slog helt ut de äldre typerna av apparater under 2010-talet,[6] och är i dagsläget konstruerade kring digitala bildskärmar baserade på plasma-, lysdiod- eller flytande kristall-teknik.

Se även

Externa länkar


Referenser