Tabulator

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om indrag och förflyttning till nästa fält med dator (och skrivmaskin). För koralldjuren, se Tabulater. För en form av notskrift, se Tabulatur.
Tabulatortangenten.

Tabulator (en, av tabulate, ordna i tabellform)[1] eller tabulatortangenten (Tab (tangent), ofta bara kallad tab, eller eventuellt tabb) är tangenten Tab på ett tangentbord, i kombination med en funktion på skrivmaskiner, senare en funktion på datorer med ordbehandlare som exempelvis Word, som flyttar markören, följaktligen den kommande texten, som ett indrag (ett antal mellanslag/blanksteg, i första hand åt höger). Med en dators Tab kan man ofta även flytta mellan olika celler i tabeller och formulär. Ofta kan man även ångra (backa) Tab med Shift (med eller utan tjockare pil pekande uppåt) + Tab.[2]

Ursprungligen var tabulator en elektromekanisk föregångare till datorn,[3] som läste informationen, bearbetade den och skrev ut slutresultatet, till exempel fakturor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Notförteckning[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tabulator”. NE. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/tabulator. Läst 14 juli 2018. 
  2. ^ ”IT-ord, Tabulator”. IDG. https://it-ord.idg.se/ord/tabulator/. Läst 14 juli 2018. 
  3. ^ ”IBM Tabulators and Accounting Machines”. Columbia University Computing History. http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/tabulator.html. Läst 14 augusti 2018. 

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]