Dumuzi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tammuz)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilden föreställer inte Dumuzi och Ishtar utan Maria med Jesusbarnet Dumuzi (sumeriska: 'riktig son'), akkadiska Tammuz, ref. Hesekiel 8:14, var en vegetations- och herdegud i sumerisk mytologi, som gav namn åt den varmaste sommarmånaden. Summeriska myter berättar om hans död och vistelse i underjorden. Tammuz förknippades med växtlighet och vissnande och blev därmed förknippad med både fruktbarhet och återfödelse. Hans maka Inanna (motsvaras av assyriska och babyloniska Ishtar) sörjde honom till den grad att hon begav sig till underjorden för att finna honom.

I riterna för tillbedjan av Tammuz begrät man honom under den hetaste tiden på året, då det var torrperiod. Man använde sig också av Taukorset som symbol. En föregångare till våra dagars kors, som i olika variationer används som symbol för de kristna.

Adapamyten[redigera | redigera wikitext]

I Adapamyten agerar Dumuzi som dörrvakt när Adapa, som brutit sunnanvinden, blivit sänd till An. Dumuzi blir rörd av att Adapa sörjer hans död och välkomnar honom som en gäst, vilket resulterar i att An gör sammaledes och Adapa överlever.

Dumuzis bröllop[redigera | redigera wikitext]

Större roll har Dumuzi i den andra myten, där han gifter sig med Inanna. Denna myt är inte funnen på ett ställe utan består av mythem. Dess budskap är både att demonstrera Inannas kärleksfulla, kontra halvgalna karaktär och ge en förklaring till varför vi har årstider: Dumuzi är en fertilitetsgud för naturen (växter). I myten dör Demuzi och ibland följer Inanna efter honom. Ibland är det hans syster Geshtinanna som följer med, ibland är det båda två. Men en av dessa sitter i Dumuzis ställe sex månader i underjorden, därav årstider.

Se även[redigera | redigera wikitext]