Tandsten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tandsten på den linguala delan av de mandibulära framtänderna.

Tandsten är en hårdnad beläggning, en förkalkning, på tänderna. Tandsten delas in i supragingival tandsten (ovanför tandköttet) och i subgingival tandsten (under tandköttet). Tandsten bildas av plack och mineraler. Plackens råa yta erbjuder ett idealt substrat för vidare plackbildning, vilket i sin tur hotar tandköttets hälsa. Tandsten kan leda till inflammation i tandköttet, gingivit. Tandköttsfickor kan då bildas som kan leda till fästeförlust och tandlossning, parodontit.

I kalken bildas oestetiska fläckar mycket lättare än på vanliga tänder, oftast gul färg på tänderna. Denna kan dock avlägsnas av tandläkare genom en speciell tandborste liknar en krok i metall, där tandstenen skrapas bort med den.

Kalkbildningen sker i frånvaro av adekvat tandhygien. Har den en gång bildats, sitter den vanligen för hårt på tänderna för att kunna tas bort med vad som är tillgängligt i ett normalt hem. En patient med tandsten måste därför besöka sin tandhygienist eller eventuellt tandläkare så att tandstenen kan avlägsnas med ultraljudscaler eller EMS[förtydliga], kyrett och sickel.