Sickel

Från Wikipedia
Att sickla med en sickel
Olika sicklar samt ett sickelstål

1. Sickel, även sickling[1][2], är ett handverktyg bestående av en ofta rektangulär metallskiva. Den används för att sickla av (skrapa) trä eller dess ytbehandling, Om sickeln är slipad rakbladsvass rör det sig i själva verket om finhyvling. Det finns sicklar i olika tjocklekar. De tunna är mer flexibla och är lättare att använda på konvexa och konkava ytor, medan en tjockare sickel fungerar bättre till hårda träslag. Sickeln används till exempel för utjämning inför ytbehandling eller borttagning av färg, lack eller fernissa. Sickeln är ett ovärderligt verktyg för en finsnickare.Den är också ett bra redskap för att ta bort repor. Det är viktigt att regelbundet slipa sickeln för ett bra resultat.

En sickel kan ha många andra former än den rektangulära. Man kan tillverka den själv av ett sågblad från en fogsvans. Sickelns egg filas först i 90° mot de plana ytorna, sedan slipas alla tre sidor på gradvis allt finare slipstenar för att slutligen poleras. Därefter drar man med ett sicklingstål mot eggen med ca 30° lutning eller efter önskemål varvid man får en kant med grad.

För att exempelvis fräscha upp ytan på ett gammalt träbord är sickeln ett utmärkt redskap. Efter sicklingen kan man avsluta med att gnugga med en uttjänt t-shirt eller liknande. Resultatet blir en mycket slät och len yta.

2. Sickel[3] är ett litet krökt verktyg som har formen av en skära (av engelskans sickle[4]) vilket används för att ta bort supragingival tandsten, även kallad salivsten, vilket är den tandsten som syns.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]