Tarawih

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tarawih

Tarawih är en islamisk sunnabön som utförs under ramadan och utförs av sunnimuslimer. Historisk anses den andre kalifen Umar ibn al-Khattab ha infört en mer systematisk tarawih som byggde på en praxis som profeten Muhammad hade. Sedan dess har bönen varit en viktig bit i sunnimuslimsk andlighet.

Enligt en hadith (Bukhari, Muslim) skall Muhammed ha betraktat tarawihbönen som ett sätt att få syndernas förlåtelse. Han lär ha sagt: "Den som utför tarawih bönen på natten under Ramadan med fullständig tro och hängivenhet kommer att ha alla sina tidigare synder förlåtna av Gud." I samband med tarawih reciteras en del av Koranen. Koranen har 114 kapitel men kan även delas upp i trettio delar. En sådan del reciteras varje kväll under ramadan i samband med tarawihbönen.

Shiamuslimer ber även speciella rekommenderade böner, men i shiaislam är det otillåtet att be tarawih och rekommenderade böner i form av gruppböner, förutom några få undantag såsom bön för regn och eid-böner. Shiiter anser att förbudet mot tarawih som gruppbön är baserat på Muhammeds sunna.[1][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]