Teal Swan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teal Swan, 2011

Teal Swan ("The Spiritual Catalyst"), född 16 juni 1984 i Santa Fe i New Mexico[1], USA, är en centralfigur och ledande inspiratör inom New Age-rörelsen. Under ungdomsåren blev hon enligt egen uppgift utsatt för tortyr i flera år. Hon är även författare till The Sculpture in the Sky. Under ungdomsåren satsade hon på idrott och var även fotomodell en period[2]. Som New Age-ledare har hon kommit in på en rad teman, men huvudbudskapet är att man skall lyssna på sina egna känslor. Det finns en rörelse kring henne men även kritiker såsom Jessica Schab som ser Teal-rörelsen som en kult och Teal Swan som farlig[3]. Jessica gick tidigare själv ut med att ha dessa gåvor men ljög och menar nu att andra gör som hon gjorde, medan hon endast skulle kunna använda sig själv som exempel för att sprida sitt budskap.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Teal Swans extrasensoriska förmågor upptäcktes enligt egen utsago tidigt och hon blev del av Indigo Children-vågen. Det vill säga barn som inom New Age-rörelsen tros ha speciella och ibland övernaturliga egenskaper.[4] Bland de förmågor som hon uppvisade tidigt kan nämnas klärvoajans (synskhet), att kunna höra andras tankar och att kunna se energifält[5][6].

Efter att familjen flyttat till Utah drogs hon med i en religiös sekt som, enligt henne själv, torterade henne rituellt i 13 år (i syfte att bota henne från hennes förmågor). Detta genom en lokal sociopat med personlighetsklyvning som lyckades infiltrera Teals familj och placera sig själv som mentor mellan henne och föräldrarna.[7][8]. Hon lyckades undkomma sekten vid 19 års ålder och åker till Kina där hon utbildar sig i syfte att kunna använda sina extrasensoriska förmågor på rätt sätt. Därefter åkte hon tillbaks till Utah där hon valde bort den spirituella vägen för en tid, för att istället satsa på fotomodelljobb och idrott (telemark och skridskor[9]). Hon gifte sig med Mark Scott med vilken hon fick sonen Winter. När hon upptäckte att även han hade extrasensoriska förmågor bestämde hon sig för att gå tillbaks till sina spirituella rötter. 2011 gav hon ut boken "The sculptor in the sky" och startade samtidigt sin youtube-kanal. Under 2012 och framåt växte hennes popularitet och hon fick "fans" i flera länder. Relationen med Mark Scott försämrades dock samtidigt, något som slutade skilsmässa i början av 2013.[10]

Företaget Teal Eye startades som enligt hemsidan är tänkt att vara en bas för förändringar och förbättringar i världen inom flera olika områden: alternativ utbildning, reformer inom globala matindustrin, rättssystemet, djurrätt och så vidare, men också spiritualism. Hennes föredrag/workshops, bland annat i London och Prag, har marknadsförts som så kallade "Synchronization workshops" och bland annat beskrivits som gruppterapi.

Teman (åsikter)[redigera | redigera wikitext]

Som ledare inom New Age talar hon om många olika ämnen, mestadels olika spirituella och praktiska livscoachteman, men också om samhällsfrågor. Följande är några av de ämnen hon täcker.

Gud, människa och medvetande[redigera | redigera wikitext]

Gud är det universella medvetandet, vilket är hela existensen, och människan är guds förlängning. Vi är alltså gud, alternativt att det inte finns någon åtskillnad mellan gud som universellt medvetande och oss människor. Vi är ett med allt.

Glädje, begär och lidande[redigera | redigera wikitext]

Hon menar att folk inte förstår begärens roll i våra liv och inte heller känslor i allmänhet. Känslor är våra interna guidesystem och begär är det som styr universums expansion.

Brott och straff[redigera | redigera wikitext]

Grundorsaken till brottsrelationer mellan förtryckare och förtryckta är som hon ser det att deras respektive vibrationer matchar varandra. Lösningen på det är att stärka såväl förövare som brottsoffer. Stärka båda parter på ett sådant sätt att deras vibrationer förändras, bort från förövar-vibrationer men också bort från brottsoffer-vibrationer. Allt lidande, på båda sidor, orsakas av uppfattningen att de är maktlösa.[11]

Vad vi bör göra[redigera | redigera wikitext]

Vi bör göra det som kommer naturligt för oss. Det vi tycker är roligt och gör spontant. Inte utgå från andras tankar och förväntningar. För om vi gör det senare, istället för vad vi själv känner och gör spontant, då minskar även vår förmåga att lita på oss själv.[12]

Politik och samhälle[redigera | redigera wikitext]

Teal Scott vill influera regeringen, de finansiella institutionerna och utbildningssystemet. Men det hon är särskilt passionerad för är förändringar av rättssystemet. Hon menar att vi behöver förändra allt detta för att det verkligen ska bli bättre här i världen.[5]

Rörelsen kring Teal Swan[redigera | redigera wikitext]

På facebook finns grupper som "Teal Tribe", "Love of Teal Swan Society", "Teal Swan - Switzerland", "Teal Swan - Scandinavia" och till och med "Teal Tribe Dating". Teal Tribe är också namnet på ett spirituellt forum som fokuserar på de teman som Teal Swan belyser. Rörelsen runt Teal Swan har dock kritiserats för att vara en kult, eller åtminstone en rörelse med stark dragning mot detta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Hayhouse biografi
 2. ^ Fotokollage i Vegasinsider
 3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 november 2015. https://web.archive.org/web/20151107074624/http://www.jessicamystic.com/exposing-teal-scott-teal-swan-a-dangerous-spiritual-speaker.html. Läst 30 oktober 2015. 
 4. ^ Stenger, Victor J. (June 1998). ”Reality Check: the energy fields of life”. Committee for Skeptical Inquiry. 
 5. ^ [a b] Radiointervju på WFAN i december 2013
 6. ^ A Hard one to follow : Teal Scott
 7. ^ The astonishing story of Teal Scott Arkiverad 6 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (läst 3 oktober 2014)
 8. ^ Who and what is Teal Scott
 9. ^ http://speedskatingresults.com/mobile/index.php?p=17&s=4041
 10. ^ A hard one to follow: Teal Scott
 11. ^ Scott, Teal Crime and punishment Arkiverad 4 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. 7 januari 2014. Artikel publicerad på blogg. (läst 4 oktober 2014)
 12. ^ How to trust yourself

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]