Tekla Oyj

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tekla Structures)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tekla Oyj
Teklalogo.gif
HuvudkontorFinland Esbo, Finland
NyckelpersonerAri Kohonen
BranschMjukvarubranschen
ProdukterSe programvaror
Antal anställda490
Historia
Grundat1966
Uppköpt avTrimble Navigation Ltd.
Ekonomi
Omsättning57.8 miljoner euro (2010)
Struktur
ÄgareTrimble Navigation Ltd.
Övrigt
SloganTekla potential³
Webbplatswww.tekla.com

Tekla Oyj är ett programvaruföretag som grundades i februari 1966 och som är specialiserat på program för 3D-modellering, 3D-CAD. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland, men företaget har kontor och samarbetspartners runtom i världen. Tekla Oyj fanns på Helsingforsbörsen från maj 2000 till februari 2012. Tekla är sedan februari 2012 ett dotterbolag till Trimble Navigation Ltd..[1]

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Tekla är en förkortning av Teknillinen laskenta, vilket betyder teknisk databehandling.[2]

Programvaror[redigera | redigera wikitext]

Tekla Structures, tidigare Xsteel (X som i X Window System, grunden för Unix grafiska användargränssnitt), är ett program för 3D-modellering och detaljering av stål- och betongkonstruktioner. Framtagning av ritningar är automatiserad. Likaså är framtagning av CNC-filer, styrfiler för armeringsbockning, filer för styrning av betongelementproduktion, filer för PLM-system etc.

Tekla BIMsight är ett gratis-program för granskning och hantering av 3D-modeller som stödjer olika filformat så som IFC, DWG och DGN, i vilket man kan kombinera ihop flera olika modeller till en stor komplett modell samt mäta och skriva kommentarer.

Tekla Solutions -programvaruutbudet består av kombinationer av program och tjänster avsedda för infrastruktur- och energibranschen. Programvaruutbudet riktas till energidistribution, offentlig förvaltning samt väg- och vattenförsörjning. Teklas kunder i energidistribution består av elnäts- och fjärrvärmeföretag, elnätbolagens driftcentraler och multiutility-företag; företag som arbetar med gasnät; samt av fiberoptiska nätoperatörer. Tekla Solutions för offentlig förvaltning riktas till organisationer som deltar i kommunala byggprocesser. Tekla Solutions för infrastrukturplanerare och vattenförsörjning riktas till kunder som arbetar med vägar, gator, järnvägar, broar, samt med vatten- och avloppsnät. I Sverige består den sista kategorin endast av Tekla Solutions för vattenverk.

Både Tekla Solutions och Tekla BIMsight lanserades i början av 2011. Tekla Solutions ersätter Teklas sista X-produkter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Trimble Finland Has Acquired Title to All Shares in Tekla Corporation”. Stock Exchange Release, February 10, 2012. Reuters. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402091400/http://www.reuters.com/article/2012/02/10/idUS141869+10-Feb-2012+HUG20120210. Läst 6 augusti 2012. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20150319052113/http://www.tekla.com/company/about

Denna artikel är helt eller delvis baserad på engelska wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Tekla

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]