Telegram Records Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Telegram Records Stockholm[1](Mekano Musik & Telegram Records)[2] var ett svenskt skivbolag som grundades av Klas Lunding 1987. Det såldes till WEA 1993.

Telegram Publishing[1] var ett musikförlag som grundades av Klas Lunding, Willard Ahdritz samt Gustav Hybbinette 1988. Bolaget avregistrerades 2005.

Lunding, som tidigare drivit det framgångsrika skivbolaget Stranded Rekords hade i London sett hur "den nya dansmusiken" höll på att explodera och fick blodad tand. Efter att ha arbetat tillsammans med Willard på Mekano Records, som ägdes av Mekano Film & Television, kom idén upp till ett nytt svenskt indiebolag fokuserat på att ta svensk musik ut i världen.

På olika sätt knöt de till sig ett flertal talangfulla unga musiker, som Rob'n'Raz, Leila K, Papa Dee, Pontus & Amerikanerna och Titiyo till bolaget. Telegram hade under denna tid sitt kontor i en byrålåda hemma hos Lunding, men senare flyttade man till Mistlurs lokaler på Roslagsgatan.

1991 gick Just D över till Telegram, som ansågs ha mer resurser än det lilla Ricochet Records. Senare kom artister som låg lite utanför det ursprungliga området som Stina Nordenstam, Olle Ljungström och Popsicle.

Bolaget gav tillsammans med Swemix ut en serie samlingsskivor med svensk dansmusik och rap, Nordik Beats.

I början av 1990-talet gav man ut ett antal maxisinglar med techno på underetiketten Ohm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] [www.bolagsverket.se ”e–registreringsbevis enskild näringsidkare”]. www.bolagsverket.se. Läst 2015–10–16. 
  2. ^ [www.bolagsverket.se ”e–Registreringsbevis enskild näringsidkare”]. www.bolagsverket.se. Läst 2015–10–16.