Telge Energi AB

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Telge Energi AB
HuvudkontorSödertälje, Sverige
BranschEnergibolag
Produkter100% förnybar energi från sol, vind och vatten
TjänsterElavtal, Solelproducenter, Vindandelar
Antal anställdaca 80 (2018)
Struktur
ÄgareSödertälje kommun
ModerbolagTelgekoncernen
Övrigt
Webbplatshttp://www.telgeenergi.se/

Telge Energi är ett elbolag från Södertälje med ca 80 anställda. Bolaget har gjort sig känt för att alltid utmana energibranschen. Telge Energi var först ut med att ta bort de höga marginalerna som präglade elmarknaden och sänkte på så sätt elpriserna. Bolaget levererar idag 100% ren el från förnybara energikällor över hela Sverige och har positionerat sig som ett oberoende alternativ till de dominerande aktörerna. Telge Energi var bland de första elbolagen i landet att leverera enbart förnybar energi från sol, vind och vatten till sina elkunder. År 2018 är det 10-årsjubileum för bolaget som enda svenska elbolag som har levererat 100% förnybart i över 10 år. Bolaget ingår i den kommunägda Telgekoncernen.

Sedan 1995 har bolaget ökat från 40 000 till ca 170 000 kunder, tillsammans med sina kunder driver bolaget aktivt omställningen mot förnybart med siktet inställt på agenda 2030. År 2000 var bolaget med och grundade intresseorganisationen Oberoende Elhandlare, som driver frågor om en fungerande konkurrens på elmarknaden. Solelkommissionen och 100% Förnybart är lobbyorganisationer som bolaget är aktivt i.

Klimatinitiativ[redigera | redigera wikitext]

I samarbete med Världsnaturfonden WWF investerar bolaget i klimatinitiativ som hållbar vattenkraft, solcellsdrivna skolor och smarta vattenreningsverk, i Sverige och världen, med syfte att ge barn och ungdomar bättre förutsättningar för utveckling, en ljus framtid och en hållbar planet.

Children's Climate Prize[redigera | redigera wikitext]

För att lyfta barn och ungas perspektiv i klimatfrågan instiftade Telge Energi år 2016 ett internationellt klimatpris; Children’s Climate Prize. Priset delas ut årligen i november till ett barn eller ungdom som gjort något extraordinärt för klimat och miljö. 2016 års pris tilldelades den 16-åriga klimataktivisten och hip-hop-artisten Xiuhtezcatl Martinez från Colorado, USA. Xiuhtezcatl är chef för Earth Guardians, en global organisation av unga aktivister, konstnärer och musiker från hela världen som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring. 2017 års pristagare blev Edgar Edmund från Arusha, Tanzania, för skapandet av hans företag Green Venture Recycles. Han prisades för sin uppfinningsrikedom att omvandla plastpåsar till hållbara byggstenar genom en billig och hållbar process.

Egna solelproducenter[redigera | redigera wikitext]

Telge Energi har i dagsläget över 1000st egna solelsproducenter och köper löpande in överskott.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]