Terek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Terek i norra Tjetjenien

Terek (ryska: Терек; georgiska: თერგი; avariska: Терек) är en flod i Kaukasus. Flodens längd är 620 kilometer, dess flodområde 43200 km².

Den uppstår på 4160 meters höjd av flera glaciärer i trakten av Kazbek på södra sidan av Kaukasus' huvudkedja, som den genombryter vid Darielpasset söder om Vladikavkaz. På 85 kilometer faller floden 1800 meter; den ligger något ovanför Vladikavkaz 630 meter, vid Mozdok 134 meter över och vid Kizljar 9 meter under Svarta havets yta. Från Vladikavkaz har den nordvästligt lopp, innan den antar sin slutliga riktning mot öster, och det är sannolikt, att den under den postpliocena perioden flöt till Kuma och måhända till Manytj i stället för till Kaspiska havet. I sin nedre del flyter den i en över de omgivande slätterna upphöjd bädd och hålls kvar i denna medelst dammar, som den dock ofta genombryter. Vid Dubovskaja, ovanför Kizljar, 80 kilometer från Kaspiska havet, börjar flodens stora, 110 kilometer breda delta, vars armar ofta förändras. Huvudströmmen är deltats sydligaste arm, Nya Terek, som faller ut i den vik av Kaspiska havet, som Agrachanhalvön bildar.

Bifloder: från höger Sunzja, från vänster Argun, Baksan och Malka. För smärre fartyg är Terek segelbar omkring 400 kilometer, upp till Malkas inflöde. Mynningsarmarna är så uppgrundade, att inga fartyg från Kaspiska havet kan löpa in genom dem.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Terek, 1904–1926.