Teresa Wright

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teresa Wright, 1942.
Teresa Wright i De bästa åren (1946)

Teresa Wright, född 27 oktober 1918 i New York, död 6 mars 2005 i New Haven i Connecticut, var en amerikansk skådespelare.

Hon gjorde Broadwaydebut 1938 i Our Town. Filmdebut 1941 i Kvinnan utan nåd för vilken hon Oscarnominerades för bästa kvinnliga biroll. Året därpå fick hon två Oscarnomineringar - för bästa kvinnliga huvudroll i Bragdernas man och för bästa kvinnliga biroll i Mrs Miniver; hon vann den senare kategorin.

Hennes mest minnesvärda roll är nog i Alfred Hitchcocks thriller Skuggan av ett tvivel (1942), i rollen som den unga flickan Charlie som långsamt börjar inse att hennes älskade morbror, spelad av Joseph Cotten, är på flykt undan polisen.

Som en mjuk, känslig och samvetsgrann skådespelerska undvek hon Hollywoodglamouren och koncentrerade sig helt och hållet på arbetet.

1959 drog hon sig tillbaka från filmen och återvände till scenen i New York. 1977 gjorde hon en uppmärksammad filmcomeback i Roseland, i rollen som den medelålders kvinnan May som lever upp när hon dansar i danspalatset Roseland Ballroom i New York. Sin sista filmroll gjorde hon 1997 i Regnmakaren.

Hon avled av en hjärtinfarkt 2005. Wright har två stjärnor på Hollywood Walk of Fame, en för film vid adressen 1680 Vine Street och en för TV vid adressen 6405 Hollywood Blvd.[1]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://projects.latimes.com/hollywood/star-walk/teresa-wright/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]