Terra Australis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världskarta från 1570. Den stora landmassan som finns inritad i söder är Terra Australis

Terra Australis, latin för "Det södra landet" (även Terra Australis Incognita, "det okända södra landet", och Terra Australis Nondum Cognita, "det södra landet ännu ej känt"), är en tänkt sydkontinent som fanns på europeiska kartor från 1400- till 1700-talet.

Terra Australis introducerades av Aristoteles. Aristoteles idéer utvecklades senare av Klaudios Ptolemaios, en grekisk kartograf från nollhundratalet, som trodde att Indiska oceanen var omgärdad av land i söder. När Ptolemaios under renässansen blev källan till all information för europeiska kartografer började dessa landområden dyka upp på deras kartor. Genom upptäcktsresorna blev det klarlagt för många områden att dessa tänkta landområden saknades, men kartograferna fortsatte att rita in dem och vetenskapsmän fortsatte att hävda att kontinenterna faktiskt existerade. Argumenten var till exempel att det måste finnas en stor landmassa på det södra halvklotet som en motvikt för den redan kända landmassan på det norra halvklotet. Vanligtvis visades att land fanns som en kontinent runt sydpolen, men mycket större än det nu kända Antarktis är. Kartorna visade att landmassan sträckte sig långt ut i Stilla havet. Nya Zeeland som var det första landet att siktas av européer (Abel Tasman) år 1642, ansågs vara en del av kontinenten tillsammans med Afrika och Australien.

Dessa idéer rättades till av Matthew Flinders och James Cook.

Cooks resa[redigera | redigera wikitext]

Cook seglade runt Nya Zeeland och bevisade då att landet inte kunde vara en del av en större kontinent. På sin andra resa seglade han runt jordklotet på en sydligare latitud. På vissa platser korsade han även den södra polcirkeln och visade att om det finns någon stor kontinent i området måste den ligga runt södra polcirkeln. Den skulle inte kunna sträcka sig upp i de regioner som har ett tempererat klimat, som man tidigare trott.

Flinders resa[redigera | redigera wikitext]

Flinders hade befälet över en expedition för att undersöka Australiens kustlinje år 1801 vilken han slingrande cirkulerade moturs genom den del av Stora barriärrevet som idag kallas Flinders Passage, och kartlade Carpentariaviken i norr. Hans sjökort över kustlinjen var anmärkningsvärt korrekt. Efter att ha avslutat sitt arbete år 1803 så återvände han till England. Hans skepp förolyckades dock då det gick på ett rev som inte fanns på kartan och han återvände till Australien i skeppets kutter vilket var en 1 130 km lång resa. Fastän han praktiskt taget är okänd i sitt hemland England så är han väl känd i Australien där han har fått flera statyer resta efter sig än någon annan, med undantag av Drottning Viktoria.

Landet Australien uttrycktes Terra Australis första gången av Flinders då han skrev en bok med den titeln som innehöll flera av hans kartor han hade ritat under sina expeditioner.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]