Thévenins teorem

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett exempel på kraftfullheten hos Thévenins teorem

Thévenins teorem, uppkallat efter den franske telegrafingenjören Léon Charles Thévenin (1857–1926), handlar om hur man kan modellera elektriska nät med ideala så kallade källor. En théveninsk källa är ett att annat namn på en ideal spänningskälla. Detta betyder att den théveninska källan har 0 Ohm i inre resistans. Den har, med andra ord, en potential som inte är beroende av dess last, det vill säga den ström den genererar. Dess elkretsmässiga motsvarighet är den nortonska källan som är en ideal strömkälla, det vill säga den genererar samma ström oavsett last och har en inre resistans motsvarande oändligheten.

Det finns fyra varianter på dessa ideala källor:

  1. Oberoende théveninsk spänningskälla
  2. Beroende théveninsk spänningskälla
  3. Oberoende nortonsk strömkälla
  4. Beroende nortonsk strömkälla

I en godtycklig elektrisk krets är det enkelt att räkna med de oberoende källorna men många gånger svårare med de beroende (som hos till exempel aktiva komponenter såsom transistorer).

En oberoende théveninsk spänningskälla kan alltid ses som en kortslutning. Detta betyder att om kretsen simuleras med en resistans, Rth, i serie med en oberoende théveninsk spänningskälla så kan den göras om till en nortonsk med Vth/Rth som ström varefter kretsen genast får ett enklare utseende. Detta för att man då oftast kan parallella denna serieresistans med kretsens parallellresistans.

Såhär kan man hålla på tills kretsen blir så enkel att den eventuellt bara behöver en théveninsk källa med serieresistans för att beskrivas. Liksom i figuren.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Steg 0: Den ursprungliga kretsen
Steg 1: Beräkning av den ekvivalenta spänningen
Steg 2: Beräkning av den ekvivalenta resistansen
Steg 3: Den ekvivalenta kretsen

Se även[redigera | redigera wikitext]

Nortons teorem

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia