Kortslutning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För albumet av Celina Ree, se Kortslutning (musikalbum)
Kortslutning av kraftledningar.

Kortslutning uppstår då en del av en elektrisk krets förbigås genom att kretsen - i allmänhet oavsiktligt - förbikopplas så att strömmen kan ta en "genväg".

En kortslutning kan uppstå genom att isoleringen mellan ledarna i en kabel till till exempel ett trädgårdsredskap skadas så att strömmen kan gå direkt från ena kabeln till den andra, utan att ta "omvägen" genom apparaten. Om kablarna hamnar oskyddade intill varandra så blir resistansen vid kortslutningsstället mycket låg, och det uppstår en hastig och extrem strömökning. Strömökningen ger värmeutveckling i kablarna fram till kortslutningsstället som kan leda till överhettning och brand.

Vid högre spänningar bildas ofta ljusbågar som kan ses på bilden men även ett bilbatteri kan ge farliga och kraftfulla ljusbågar vid kortslutning.

Säkringar - en anordning som bryter strömmen vid en viss strömstyrka - används för att förhindra överhettning och eldsvådor vid kortslutning. De apparater man använder för hushållsbruk är oftast utrustade med strömbegränsning för att förhindra strömrusning.

Se även[redigera | redigera wikitext]