The Big Red Machine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

The Big Red Machine (även Superfemman, Drömfemman, Ryssfemman, Gröna femman, Green Line, KLM-trojkan, KLM-kedjan), är Sovjetunionens mest berömda och framgångsrika formation i ishockeyhistorien, under ledning av tränaren Viktor Tichonov[1]. Spelarna värvades till armélaget CSKA Moskva och blev således en sorts "ishockeysoldater" och officerare i Röda armén. Egentligen är KLM-trojkan/KLM-kedjan namn på enbart anfallskedjan (där KLM står för initialerna), en delmängd av förstafemman.

Den ishockey som presterades av de sovjetiska ishockeyspelarna var inte bara ofta överlägsen beträffande snabbhet, styrka och kollektiv spelintelligens i jämförelse med de främsta konkurrenterna - främst Tjeckoslovakien, någon gång Sverige och Kanada samt en gång USA (i den avgörande gruppspelsmatchen i Lake Placid 1980) - utan uppvisade en närmast konstnärlig plasticitet och symmetri i sitt spel, som inget annat ishockeylandslag hittills i historien. Överlägsenheten parad med en oöverträffad skönhet i spelet gjorde på flera sätt "The Big Red Machine" till en propagandamaskin för hur ishockey kunde spelas.

Under 1980-talet kunde många svenskar namnen på förstafemman i Sovjetunionens ishockeylandslag utantill, och många minns dem fortfarande:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Superfemman”. Aftonbladet. 16 november 2005. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/article10711277.ab.