Hoppa till innehållet

The Knick

Från Wikipedia
The Knick
Theknick.svg
GenreDrama
Skapad avJack Amiel
Michael Begler
Steven Katz
MedverkandeClive Owen
Andre Holland
Jeremy Bobb
Juliet Rylance
Eve Hewson
Michael Angarano
Eric Johnson
Chris Sullivan
Cara Seymour
Antal avsnitt13
Längd (per avsnitt)50-60 minuter
Antal säsonger2
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagAnonymous Content
Exekutiv producentGregory Jacobs
Steven Soderbergh
Jack Amiel
Michael Begler
Michael Sugar
Clive Owen
ProducentMichael Polaire
InspelningsplatsNew York
Sändning
OriginalkanalCinemax
Originalvisning8 augusti 2014 –
Bildformat1080i (HDTV)
StatusPågående
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

The Knick är en amerikansk drama-TV-serie som började visas på Cinemax den 8 augusti 2014. Serien är skapad av Jack Amiel, Michael Begler och Steven Katz, och medverkande skådespelare är Clive Owen och Eve Hewson. Samtliga avsnitt är regisserade av Steven Soderbergh.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig i New York under tidigt 1900-tal på Knickerbockersjukhuset, där dåtidens innovativa kirurger, sjuksköterskor och personal tvingas övervinna begränsningarna i då rådande medicinska förståelse och praxis, för att bota och minska dödligheten bland patienterna och medborgarna i den växande staden.

Dr John Thackery, (delvis baserad på William Stewart Halsted), är nytillträdd ledare för operationspersonalen, och kämpar med sitt kokain- och opiummissbruk och med sina ambitioner för medicinska upptäckter och med sitt rykte inom läkarkåren. Dr. Algernon Edwards är en Harvard-utbildad och europeiskt utbildad kirurg av afroameriaknskt ursprung (förmodligen baserat på historiska Daniel Hale Williams[källa behövs]), som måste kämpa för respekt inom det helvita sjukhuset, liksom i det rasistiskt laddade landet.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Jeremy Bobb, som spelar Herman Barrow i "The Knick", talar från podiet tillsammans med (från vänster till häger) Jack Amiel, Maya Kazan, Jo Armeniox, Steven Soderbergh, Juliet Rylance och Michael Polaire
  • Clive Owen - dr John "Thack" Thackery: Överläkaren vid Knickerbockersjukhuset, mycket begåvad och respekterad i operationssalen. Han är också en narkoman, som regelbundet injicerar kokain och opium.
  • Andre Holland - dr Algernon Edwards: Ny biträdande chefskirurg på The Knick, som efter kontorstid förvaltar en klinik i källaren för dem som sjukhusen inte släpper in. Han kränks av många av de vita läkarna och patienter.
  • Juliet Rylance - Cornelia Robertson: Chef för The Knicks socialkontor. Som dotter till kapten August Robertson, tjänstgör hon som hans representant i styrelsen. Hon är en gammal vän till Edwards, vars föräldrar har arbetat för hennes familj i flera år.
  • Eve Hewson - Lucy Elkins: Sjuksköterska på The Knick. En religiös West Virginiainföding. Hon är nära Thack och Bertie.
  • Michael Angarano - dr Bertram "Bertie" Chickering, Jr: En ung kirurg i sjukhuset. Han är son till Dr. Bertram Chicke, Sr. som är missnöjd med sonens val av sjukhus och beundran för Thack.
  • Jeremy Bobb - Herman Barrow: Chef för The Knick. Han strävar ständigt efter att finansiera sjukhuset med rika donatorer och patienter. Med misskötta sjukhusfonder, är han i skuld till den hänsynslösa gangstern Bunky Collier.
  • Cara Seymour- Syster Harriet: Katolsk nunna och barnmorska som driver barnhemmet anslutet med The Knick. Hon bedriver i hemlighet aborter under sina lediga timmar.
  • Eric Johnson - Dr. Everett Gallinger: Kirurg vid The Knick. Han är avundsjuk på Edwards för att han tog positionen som biträdande chefskirurg, vilket Thack hade lovat till Gallinger.
  • Chris Sullivan - Tom Cleary: Ambulansförare. Han ökar sin inkomst genom att stjäla ägodelar av dem han plockar upp, samt får pengar från Barrow för att leverera patienter, som kan betala, till sjukhuset.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]