The Spitts

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Spitts
BakgrundVretstorp, Sverige
GenreRock
År som aktiva1999-
Medlemmar
Henrik Lovebacke
David Jacobsson
Stefan Yngvesson
Peter Henriksén
Tidigare medlemmar
Henrik Jansson
Thor Lunde
Andreas Birgersson

The Spitts är en svensk rockgrupp som bildades i samhället Vretstorp utanför Örebro år 1999.

Bandet startade upp mitt i den pågående svenska rockvågen, som leddes av band som The Hellacopters och Backyard Babies. The Spitts satsade på en stark liveshow och bygga på influenser från rock-a-billyn. Resultatet blev en samling av låtar som Bagde Away, Mr Funky, Wilddog, Devil Race och Stay Away From My Honey. 1999 släpptes den sistnämnda som debutsingel som en Vinyl 7" på Zorch Productions.

År 2000 släpptes EP:n Eight Speed Improved Tracks på den tyska undergroundlabeln People Like You (I Used To Fuck People Like You In Prison Records). Under 2001 fick de sitt mediala genombrott i och med en omtalad spelning på scenen Stora DansHultsfredsfestivalen och släppte året efter det sitt debutalbum 'Cut The Circulation Off' på tidigare nämnda tyska skivbolag.

Den första singeln 'I'm In Love' gick rakt upp på Nordic MTV Chart, en topplista som på den tiden leddes av MTV-programledaren Kicki Berg. The Spitts medverkade även som gäster i programmet under att låten låg på listan. Andra singeln 'That's My Girl' nådde samma placering, även om den inte höll sig kvar på listan lika länge som sin föregångare.

År 2005 medverkade de i ett projekt – Spittswear där de under Paris Fashion Week samverkade på catwalken med klädesign. Evenemanget fångades på foto genom Michael Steinbergs vars fotoserie under vintern 2006 visades bland många andra bilder på en utställning på Örebro Konsthall.

År 2009 släpptes bandets andra fullängdare, 'Saturday Kicks' där låtar som Six Feet Down och Calendar Girl finns med. Skivan släpptes på egna bolaget RedWeiss och efter skivsläppet gav sig bandet ut på en mindre Sverigeturné och en del sommarfestivaler. Strax efter turnéavslutet bestämmer sig bandet att ge "The Spitts en välbehövlig vila på obestämd framtid". Den som lever får se.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
  • Henrik Lovebacke (tidl. Åkesson) – sång (1999–idag)
  • David Jacobsson – basgitarr (1999–idag)
  • Stefan Yngvesson – trummor (1999–idag)
  • Peter Henriksén – gitarr (2009–idag
Tidigare medlemmar
  • Henrik Jansson – gitarr (1999–2003)
  • Thor Lunde – gitarr (2004–2005)
  • Andreas 'Deze' Birgersson – gitarr (2009–2010)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

The Spitts på MySpace