Trumset

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trumset
Trumset
Typ r
Familj w
Ett standardtrumset. 1=Ride-cymbal, 2=Golvpuka, 3=Hängpukor, 4=Bastrumma, 5=Virveltrumma, 6=Hi-hat
Trummisen Dave Kerman spelar trummor med Barbiedockor
Ett stort trumset, här i den uppsättning som trumslagaren Terry Bozzio använder, i folkmun kallat "SS Bozzio" på grund av dess storlek.

Ett trumset är en uppsättning olika slagverksinstrument (främst trummor, pukor och cymbaler[1]) som spelas på med trumstockar (trumpinnar), vispar eller klubbor. Vissa av dessa, vanligtvis hi-hat och bastrumma men ibland även andra delar, spelas med pedaler samtidigt som andra, vanligen virveltrumma och pukor, spelas med händerna.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Trumsetet på andra bilden är ett "standardtrumset" och innehåller (som även kan vara spegelvänt för vänsterhänta):

  • En bastrumma spelas med högerfotens pedal.
  • En golvpuka och två hängpukor (se puka).
  • En virveltrumma.
  • En hi-hat kontrolleras med vänsterfoten.
  • En cymbal, i det här fallet en ridecymbal.

Användning och historik[redigera | redigera wikitext]

Trumsetet uppkom i orkestermusiken kring sekelskiftet 1900. Idag används det främst i rock-, pop- och jazzband, men ibland även i andra ensembler.

Det är numera också vanligt att trumsetet innehåller ett antal andra cymbaler, till exempel crashcymbaler, splashcymbaler och chinacymbaler. Förutom trummor och cymbaler ingår flera stativ. Hängpukorna är på den tidigare nämnda bilden fastsatta på bastrumman, men kan också sitta på till exempel cymbalstativen. Ofta sitter den som spelar på en anpassad trumpall för att kunna använda fötterna på rätt sätt.

Från och med slutet på 1970-talet det dykt upp elektroniska trumset, ofta inom elektronisk musik men även i andra genrer.

Det finns också trumset med två (eller flera) bastrummor. Trumslagaren kan också använda en dubbelpedal på en bastrumma.

I viss samtida musik, främst metal-music av olika slag (heavy metal, porn grind, death metal, thrash metal) används dubbelbas mycket ofta. Dubbelpedal kallas det när trummisen antingen har två bastrummor, eller en bastrumma med dubbelpedal.

Det analoga trumsetet är ett av de instrument som numera oftast ersätts med syntar. Förr skedde detta med hjälp av trumsyntar, men nuförtiden är det vanligast att trumljudet genereras i en vanlig dator. Vid livespelningar är dock ett trumset vanligast. Inte för att det egentligen är bättre utan för att trumsetet och trummisen är ett viktigt visuellt inslag i en livekonsert. En rockkonsert utan ett trumset utan med inspelat trumljud är mer eller mindre otänkbart både för musiker och fans.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ trumset i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 16 oktober 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]