The Turner Diaries

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

The Turner Diaries är en dagboksroman skriven 1978 av William Luther Pierce (under pseudonymen "Andrew Macdonald"), ledare för den nynazistiska organisationen National Alliance.[1]

Bokens jag är Earl Turner, aktivist i Organisationen, en USA-baserad gerillarörelse som strävar efter att upprätta vit hegemoni i världen. Sina främsta fiender anser man sig ha i judarna som strävar efter en värld med rasblandning, med sig själva som herrar och de vita som underordnade. Organisationen anser därför att alla världens judar måste utrotas innan segern kan anses vara vunnen.

Det krig som sedan skildras börjar med mindre terrorattentat i USA och utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig.[2] Global seger vinns först i bokens postskriptum.

Organisationen är olaglig till följd av den amerikanska lagstiftningen mot rasism. Såsom medlem kan man endera bli "legal" eller "illegal", där den sistnämnda gruppen i huvudsak ägnar sig åt väpnad kamp mot Systemet. De förstnämnda kan i och för sig inte utöva någon laglig politisk verksamhet men är inte tvingade att gömma sig för Politiska polisen, eftersom man lyckats hålla sitt medlemskap hemligt. Hela Organisationen styrs genom demokratisk centralism med revolutionskommandot som högsta myndighet.

De verkligt lojala och engagerade medlemmarna kan upptas i "the Order", ett hemligt sällskap inom Organisationen vilkas medlemmar känner igen varandra genom en hemlig hälsningsgest. Sällskapet är avsiktligt utformat som en prästerskapsliknande elit, där de personer som utväljs som medlemmar är sådana som har klarat såväl "the test of the Word" som "the test of the Deed" i förhållande till "the Cause". Man är inom detta hemliga sällskap "bearers of the Faith", och det avantgard från vilket alla framtida ledare rekryteras. Under revolutionens andra fas, sedan Systemet krossats, offentliggörs existensen av the Order.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kevin Flynn. The silent brotherhood. sid. 120 ISBN 0-451-16786-4
  2. ^ Ray Hill. The other face of terror. sid. 296 ISBN 0-586-06935-6
  3. ^ Stephen Singular. Talked to death. sid. 57-61 ISBN 0-425-11329-9