Thick as a Brick

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Thick as a Brick
Studioalbum av Jethro Tull
Utgivning3 mars 1972
InspelatDecember 1971 i Morgan Studios, London
GenreProgrock
Längd43:46
SkivbolagChrysalis Records/Island Records
ProducentIan Anderson, Terry Ellis
Jethro Tull-kronologi
Aqualung
(1971)
Thick as a Brick
(1972)
Living in the Past
(1972)

Thick as a Brick är det femte musikalbumet av den brittiska gruppen Jethro Tull, utgivet 1972. Albumet var gruppens första att nå toppen på Billboardlistan i USA.

Albumet innehåller endast en låt, "Thick as a Brick". Att låten är uppdelad i två delar beror på att det naturligt blev så eftersom den gavs ut på LP och låten fyllde båda sidorna. Texten består av en lång dikt som påstås vara skriven av skolpojken Gerald Bostock och sedan tonsatt av bandet. Bostock var ingen verklig person även om många fortfarande tror det. Sångaren Ian Anderson har berättat att Gerald Bostock och dikten endast är påhittad av honom själv och bandet. Förutom Andersons välkända flöjtspel förekommer även många andra för rockmusiken ovanliga instrument såsom harpa, luta, fiol och xylofon på skivan.

Ian Anderson har sagt i den amerikanska radioshowen In the Studio att skivan kom till som ett svar på att musikkritiker kallat den föregående skivan, Aqualung, för ett konceptalbum, och Anderson därför ville göra ett riktigt episkt och bombastiskt konceptalbum som svar på tal.

Skivan gavs ursprungligen ut i ett fodral utformat som en dagstidning komplett med artiklar, korsord, insändare, reklam och annat vanligt förekommande i tidningar, t o m en recension av egna skivan, allt med en parodisk ton. Skivan låg invikt i "tidningen".

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Sida 1
  1. "Thick as a Brick (Part 1)" – 22:40
Sida 2
  1. "Thick as a Brick (Part 2)" – 21:06

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Jethro Tull
Produktion

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Thick as a Brick på AllMusic
  2. ^ ”Jethro Tull Chart History” (på engelska). The Official UK Charts Company. https://www.officialcharts.com/artist/13506/jethro-tull/. Läst 5 februari 2021. 
  3. ^ VG-lista (söksida)
  4. ^ Hallberg, Eric (1993). Kvällstoppen i P3 (1:a uppl.). ISBN 91-630-2140-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]