Thomas Forsberg

Från Wikipedia
För handbollsmålvakten med samma namn, se Thomas Forsberg (handbollsspelare).
Thomas "Quorthon" Forsberg
FödelsenamnThomas Börje Forsberg
Pseudonym(er)Quorthon, Ace Shot, Black Spade, Kassa Forsberg, Kvort'n
Födelsedatum17 februari 1966
Sverige Stockholm, Sverige
Dödsdatum3 juni 2004 (38 år)
Sverige Stockholm, Sverige
GenrerBlack metal, thrash metal, viking metal
RollSångare, musiker, låtskrivare
InstrumentSång, gitarr, basgitarr, trummor, synthesizer, percussion, sequencer
SkivbolagBlack Mark Productions
ArtistsamarbetenJennie Tebler
Relaterade artisterBathory

Thomas Börje Forsberg, mer känd under artistnamnet Quorthon, född 17 februari 1966 i Stockholm, död 3 juni 2004[1] i Stockholm, var en svensk musiker och kompositör i black/viking-metalgruppen Bathory. Under det tidiga 1980-talet lade han tillsammans med grupper som Venom, Celtic Frost och Hellhammer grunden för det som idag kallas för black metal. Han anses vara en av de stora pionjärerna för extremmetallen.

Quorthon var ansvarig för större delen av instrumenthanteringen i bandet, samt var ensam kompositör och textförfattare. Andra musiker figurerade endast sporadiskt av och till i bandet. Han var även involverad i ett soloprojekt uppkallat efter honom själv. Musiken där kan dock mer beskrivas som hårdare, bluesinfluerad rock n roll som var väldigt annorlunda jämfört med den musik han spelade i Bathory. Pseudonymen Quorthon kommer ur en lista över demoner.[2] Det tog flera år innan någon[vem?] fick reda på vad hans riktiga namn var och detta var i samband med hans död. I hans dödsruna, som publicerades i flera metal-tidningar, var namnet dock inte helt rätt. Under en intervju frågade en tysk journalist om han kunde avslöja vad han hette på riktigt, Forsberg uppgav "Runka Snorkråka", vilket tidningen också tryckte. En annan gång lurade han en utländsk journalist att han hette Pugh Rogefeldt. Genom att hålla sig i bakgrunden, undvika bilder samt sluta spela live (sen 1985) lyckades han behålla en aura av mystik runt bandet i allmänhet och sig själv i synnerhet i många år. Thomas Forsberg avled i sömnen i juni 2004 på grund av ett medfött hjärtfel.

Tillsammans med sin syster Jennie Tebler drev Forsberg musikprojektet Jennie Tebler, och singeln "Silverwing" gavs ut efter hans död.[3] Han är begravd på Sandsborgskyrkogården i Stockholm.[4]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Med Bathory[redigera | redigera wikitext]

Som Quorthon[redigera | redigera wikitext]

Med Jennie Tebler[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sharpe-Young, Garry (2007). Metal : The Definitive Guide. sid. 225-227. ISBN 9781906002015 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]