Thomas Mattsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Thomas Mattsson
Thomas Mattsson under manifestationen på Sergels torg i Stockholm efter dödsskjutningarna i Paris i januari 2015.
Thomas Mattsson under manifestationen på Sergels torg i Stockholm efter dödsskjutningarna i Paris i januari 2015.
Född 30 september 1971 (45 år)
Yrke Journalist, chefredaktör
Nationalitet Sverige Svensk

Thomas Mattsson, född 30 september 1971, är en svensk journalist och sedan 11 mars 2009 chefredaktör och ansvarig utgivare för kvällstidningen Expressen. Under sin period på Expressen har Thomas Mattsson suttit på de flesta positionerna, från reporter via nyhetschef och redaktionschef till chefredaktör.

Tidig karriär[redigera | redigera wikitext]

Thomas Mattsson började sin journalistiska bana under de sena tonåren på Enköpingsposten.[1] Han väckte uppmärksamhet på Expressen då han och en annan ung kollega, på eget bevåg, satte upp väggtidningar runt om i Enköping om att Irakkriget brutit ut.[2] Efter ett kort vikariat på Expressen slutade han där, men var tillbaka igen 1994-1998 för att slutligen landa på Expressen 2001, där han verkar än i dag.

Editionschef för Expressen[redigera | redigera wikitext]

Efter löpsedeln den 27 november 2001, som löd "Gudrun Schyman spelar in erotisk film tillsammans med sin ex-man: 'Man ska bli kåt'" kritiserades Mattsson och Expressens ledning. Löpsedeln fälldes i Högsta domstolen. Tingsrätten friade tidningen från förtalsanklagelser men klandrade tidningen i domslutet för "bedrövligt dålig journalistik". I högre instans bedömdes slutligen löpsedeln vara förtal och dåvarande chefredaktör och ansvarig utgivare Joachim Berner dömdes att böta 60 000 kronor och att betala ett skadestånd på 50 000 kronor.[3]

Chefredaktör för Expressen[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2005 är Mattsson chefredaktör för Expressen.se och 2009 tillsattes han som chefredaktör[4] även för övriga delar av Expressen, samt ansvarig utgivare för Expressen-editionerna GT och Kvällsposten.

2013 utsågs Thomas Mattsson till "Årets branschpersonlighet". Juryns motivering löd: ”Årets Branschpersonlighet väcker känslor och engagemang. Han vågar ta icke-konventionella beslut och bangar aldrig en debatt. Få mediechefer missionerar så ihärdigt för sitt medieslag – oavsett om det gäller journalistik eller affärsmodell. Han är lyhörd, intresserad och vet att framgång endast nås genom blod, svett och tårar. Han utmanas varje dag av stenhård konkurrens, kryddat med en offline-publicism i dramatisk förändring. Under 2012 har han öppnat fler kanaler – för både journalistik och annonser – med live-tv, debattprogram och nyhetsmagasin bygger han ett mediehus för framtiden.”

Thomas Mattsson var den första chefredaktör i Sverige som prisades som "Årets utgivare" av organisationen Utgivarna, som består av Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, TV4, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna. Mattsson fick "Mommapriset" 2015 och juryns motivering löd: "Årets pristagare vågar på ett konstruktivt sätt pröva gränserna för det publicistiska utrymmet. Han är en outtröttlig folkbildare i ansvarigt utgivarskap som i alla tänkbara kanaler förklarar sina beslut – samtidigt som han aktivt gett ökad synlighet för genmälen och klander. För ett vaket utgivarskap som berör: Årets utgivare är Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen." [5]

Vapenbrott[redigera | redigera wikitext]

Efter flera mord och mordförsök med handeldvapen i Malmö 2010 beslöt Thomas Mattsson att låta en reporter undersöka tillgången på illegala vapen som en del i en granskning av kraven på hårdare vapenlagstiftning. I oktober 2010 införskaffades en insmugglad pistol i Malmö av en reporter på Expressen, en pistol som överlämnades till polisen. En polisutredning inleddes och Expressen-medarbetare åtalades, vilket kritiserades av svenska publicistorganisationer som Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Senare dömdes Mattsson, som ansvarig utgivare, i maj 2012, tillsammans med reportern Diamant Salihu och dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson, till villkorlig dom och dagsböter för vapenbrott. Domen överklagades till hovrätten som i februari 2013 fastställde tingsrättens dom.[6][7] Hovrättsdomen överklagades också till Högsta domstolen, som meddelade prövningstillstånd i målet den 28 oktober 2013. I Högsta domstolen[8] fälldes de tre för olika rubriceringar vapenbrott men domen ändrades till under straffminimum, på grund av HD tog hänsyn till det publicistiska värdet.[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.medievarlden.se/mediefolk/personer/thomas-mattsson Intervju i Medievärlden
  2. ^ http://blogg.expressen.se/thomasmattsson/entry.jsp?messid=376364 Thomas Mattsson bloggar om hur han väckte Expressens uppmärksamhet som ung reporter.
  3. ^ "Karnevalen i Almedalen", Medierna, Sveriges Radio, 7 juli 2012.
  4. ^ http://www.journalisten.se/artikel/18655/thomas-mattsson-ny-chefredaktoer-pa-expressen Thomas Mattsson blir ny chefredaktör för Expressen
  5. ^ ”Utgivarna” (på sv-se). http://utgivarna.se. http://www.utgivarna.se/pressrum/pressmeddelanden/328-thomas-mattsson-arets-utgivare-2015. Läst 12 februari 2017. 
  6. ^ Expressen fälls för vapenbrott, Svenska Dagbladet, 18 maj 2012.
  7. ^ Expressen fälls för vapenbrott i hovrätten, Dagens Nyheter, 19 juni 2013
  8. ^ Högsta domstolens mål B 1471-13
  9. ^ Jonas Löfvenberg. "Thomas Mattsson om vapendomen: 'Vi vill pröva fallet i EU-domstolen'", dagensmedia.se, 4 mars 2015. Åtkomst 3 augusti 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Otto Sjöberg
Expressens chefredaktör
2009–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten