Thutmosis IV

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Thutmosis IV
med hieroglyfer
praenomen eller tronnamn
M23 L2
<
ra
mn
xpr Z2
>
nomen eller födelsenamn
G39 N5
<
G26 ms s
>

Menkheperure Thutmose IV, eller Thutmosis IV, död 1390 f.Kr., var den åttonde faraonen i den artonde dynastin och regerade Egypten från 1400 f.Kr.-1390 f.Kr..

Han var son till Amenhotep II och Tiy och man vet inte särskilt mycket om hans tioåriga regeringstid. Han kvävde ett uppror i Nubien omkring 1392 f.Kr. och på en stentavla står han omnämnd som Syriens erövrare. Han färdigställde vid templet i Karnak en obelisk som Thutmose III hade påbörjat, som med sina 32 m då var den högsta i Egypten.

Thutmose IV:s mest hyllade gärning var restaureringen av Sfinxen i Gisa och det efterföljande överlämnandet av Drömstentavlan. Enligt Thutmose IV:s redogörelse på Drömstentavlan var det då han var ute på en jaktutflykt som han stannat för att vila vid Sfinxen, som då var begraven upp till halsen i sand. Han somnade snart och drömde att Sfinxen talade om för honom att om han rensade bort sanden skulle han bli näste farao. Efter att ha åstadkommit detta placerade han en stentavla med detta budskap mellan två av Sfinxens tassar. Vissa egyptologier anser att eftersom hans far, Amenhotep II, inte utsåg Thutmose IV till sin medregent, hade han hller inte för avsikt att göra honom till tronföljare och genom att fixa sfinxen och skriva texten på Drömstentavlan så gav Thutmose sig legitimitet som näste regent.

Thutmoses namn i hieroglyfer utläses dḥwty-ms - Djehutymes. Han namn skrivs dock i allmänhet Thutmose, Thutmoses eller Thutmosis efter den grekiska stavningen. Namnet betyder "Thoth bar honom". Vid sitt trontillträde tog han tillnamnet Menkheperure, som betyder Grundare av Ras skepnader.


Företrädare:
Amenhotep II
Farao
Artonde dynastin

1400 f.Kr.-1390 f.Kr.
Efterträdare:
Amenhotep III