Tiger of Sweden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tiger of Sweden är ett av sveriges äldsta konfektionsföretag grundat 1903 i Uddevalla av skräddarna Marcus Schwartzman och Hjalmar Nordström. Idag är Tiger of Sweden ett av Sveriges största modeföretag med fokus på modern tailoring och leds av Hans-Christian Meyer, CEO och Christoffer Lundman, Head of Design and Creative.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tiger of Sweden grundades den 1 oktober 1903 av skräddarna Marcus Schwartzman och Hjalmar Nordström. Verksamheten började i lokaler på Kungsgatan 19 i Uddevalla. Schwartzman och Nordström fick en ide om att konfektionstillverka kostymer i olika storlekar och leverera till återförsäljare så att konsumenten kunde köpa en färdig kostym "off the rack", för att slippa en lång process med avprovningar etc. Idén var helt enkelt den som råder än idag. De första 20 åren hette företaget Schwartzman och Nordström, namnet "Tiger" lanserades 1923. Under första halvan av 1900-talet expanderade Tiger of Sweden i hastig takt och var norra Europas största konfektionstillverkare med över 1000 anställda 1936.

Det rådde stora framgångar för Tiger of Sweden under första halvan av 1900-talet och enda fram till textilkrisen som trädde in i slutet av 50-talet. Efterfrågan på den svenska marknaden minskade markant. Företaget köptes upp av svenska staten för rädda textilindustrin, lanserades på export marknaden medan de dåvarande konkurrenterna, Oscar Jacobson distribuerades på den svenska marknaden för att minska konkurrensen. företagen emellan. Tiger of Sweden gjorde stora framgångar på exportmarknaden, hade kontor på Manhattan i Empire State Building och såldes bl.a. på Harvey Nichols i London.

Mode- och konfektionsföretag

I slutet av 90-talet ändrade företaget profil för att kunna nå nya målgrupper och därmed bli mer lönsamt. Med ett fokus på design, trendkänslighet och hög kvalitetsnivå fann man helt nya målgrupper. Från att ha tillverkat mer traditionella plagg ville man bli ett ledande svenskt modeföretag. I modehusets portfölj ingår idag en herr och- damkollektion, jeanskollektion samt en kollektion med accessoarer och skor. Numera är Tiger of Sweden ett av Sveriges ledande modekonfektionsföretag med en omsättning på över 1,2 miljarder kronor.

Idag säljs varumärket på tre kontinenter och har omkring 1200 återförsäljare världen över.

Tiger of Sweden ägs sedan 2003 av danska IC Group.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]