Tillbaka till Vintergatan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tillbaka till Vintergatan
GenreAction
Äventyr
Spänning
Skapad avPetter Bragée
MedverkandeAnders Linder
Philomène Grandin
Wilson Michaels
Ingela Schalé
Pelle Hanæus
Jonas Sykfont m. fl.
Antal avsnitt44
Längd (per avsnitt)30 min
Antal säsonger2
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
ProducentPetter Bragée
InspelningsplatsSverige
Kanarieöarna
Turkiet
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning2003- 2004
Bildformat4:3
LjudformatStereo
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareVintergatan 5b
UppföljareVid Vintergatans slut
Externa länkar
 SVT Öppet arkiv

Tillbaka till Vintergatan är ett barnprogram som sändes på kvällstid av SVT under perioden 17 januari 2003 till 2 juli 2004.[1] Serien har sedan 2006 visats i repris på SVT Barn i stort sett varje år.

Serien innehåller både material från de två sommarlovsprogrammen, Vintergatan 5a och 5b, samt även nyinspelat material.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Peo (Anders Linder) sitter på sitt nya jobb på rymdmacken. För att fördriva tiden berättar han om sina och vännernas äventyr för hjälpredan Garsson (Jonas Sykfont). Detta sker i återblickar på det som tidigare hänt. Saker sker under tiden på macken, besökare kommer och går. Till och med Peos värsta fiende, Taxichefen, har varit på besök, även om inte Peo har berättat var han håller till. Peo sade, sedan Taxichefen (samt några andra) hade lämnat rymdmacken: "Taxichefen i rymden! Vilken mardröm!"

Den första säsongen av serien handlar om Peo, som tillsammans med Mira (Philomène Grandin), Glen (Wilson Michaels) och Henrik (Pelle Hanæus) åker runt i rymden för att hämta olika livsformer som kan ska hjälpa jordens ekosystem och förhindra den människoskapade miljöförstöring som till slut skulle kunna leda till jordens undergång. De besöker planeterna Zoltzy, Filione, Zeryj, Zinij och Kraschnyj.

Den andra omgången återberättar handlingen ur Vintergatan 5B, sommaren då Peos fru, Ulla, och Mira försvinner. På resan för att återfinna Ulla och Mira träffar resenärerna Irina (Ingela Schale), en rysk kosmonaut som hjälper dem på resan. Det visar sig att även Sjuan (Femmans lillasyster) har blivit kidnappad av fifuner som har sitt laboratorium på planeten Karicnivi (Labbplaneten).

På grund av rättighetsproblem med musiken som ingår i serien har inte SVT haft möjlighet att återutge serien på DVD. Normalt ger ut man inte ut sommarlovsprogram på DVD varför sådan musik förekommer i programmen. Ingen hade heller förutspått att Vintergatan 5A och Vintergatan 5B sedermera skulle mixas ihop, tillsammans med nyinspelat material, till en TV-serie, och att denna eventuellt då skulle ges ut på DVD.

Petter Bragée skrev och regisserade programmet, Per-Axel Gjöres var producent.

Spel[redigera | redigera wikitext]

Här är en bild på spelet rädda jorden.

Det finns två spel utgivna på CD-ROM. De heter "Rädda jorden" och "Fifunernas återkomst".

Vintergatan "Rädda jorden"[redigera | redigera wikitext]

Här är en bild av det andra vintergatan spelet som har gjorts som heter "Vintergatan, Fifunernas återkomst"

På baksidan av spelet rädda jorden står följande text: "I Vintergatan - Rädda Jorden får du följa med dina kompisar Peo, Henrik Mira och Glenn från tv Serien på en fantastisk resa ut i rymden. Du befinner dig ombord på rymdskeppet och får en mängd olika uppdrag att utföra. Målet är att finna återföra olika organismer som utrotats på Jorden av människorna, men som behövs för att planeten inte ska gå under. Uppdragen löser du genom att åka runt i Vintergatan och hitta föremål som du sedan kan utföra byteshandel med. Navigera rymdskeppet genom svarta hål, besök främmande planeter, undvik rymdpirater och ta dig förbi olika hinder såsom asteroidbälten. Så ge dig i kast med ett spännande rymdäventyr där vad som helst kan hända och rädda vår planet. Men se upp för de elaka Fifunerna..."

Vintergatan "Fifunernas återkomst"[redigera | redigera wikitext]

Fifunernas återkomst är det andra spelet som gjordes med en handling som utspelar sig i samma verklighet som serien tillbaka till vintergatan gör.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Peo Persson

Peo Persson som spelas av Anders Linder är en "taxigubbe" som strålas upp i rymden av Alien i Peos taxibil tillsammans med Mira, Glen och Henrik när de är på väg till Älguddens sommarkollo.

Peo är "Gaia" på asteroidmacken som ligger i utkanten av vintergatan. Att vara Gaia betyder att man övervakar hela universum, så Peo har ett stort och ansvarsfullt jobb. Peo är en talangfull historieberättare, och det är Peo som berättar historien tillbaka till vintergatan för den nyfikne Garsson. I historien har han själv även en av huvudrollerna. I första säsongen är han väldigt sur och rädd för hur arg taxichefen kommer vara på honom när han kommer tillbaka till jorden med chefens (August "Augustu" Bengtson) taxibil som är alldeles repig. Men i säsong 2 är det Peo som är rymdkapten och har en otrolig hjälteglöd, men emellanåt är han förtvivlad då hans kära fru Ulla har blivit kidnappad.

Mira Ardiles

Mira Ardiles som spelas av Philomene Grandin är en tonåring som strålas upp i rymden av Alien i Peos taxibil tillsammans med Peo, Henrik och Glen när de är på väg till Älguddens sommarkollo.

Mira är duktig i skolan, och har många syskon och måste hjälpa till mycket hemma. Det gör att hon blir stressad och lite osäker och ledsen. Men när hon väl kommer till rymdskeppet i säsong 1 blir hon snabbt rymdkapten. I säsong 2 är hon till en början rymdkapten men förlorar senare i kaptenstesterna mot kamrat Irina, och då blir kamrat Irina rymdkapten.


Henrik Göres

Henrik Göres som spelas av Pelle Hanæus är en tonåring som strålas upp i rymden i Peos taxibil tillsammans med Mira, Glen och Peo. Han sitter mer en gärna och har det tyst och lugnt med en bok på biblioteket. Henrik pluggar manualen och lär resten av besättningen hur rymdskeppet fungerar. Henrik vågar till en början inte säga ifrån och är lite blyg av sig i säsong 1, men i säsong 2 tuffar han till sig ett par snäpp.


Glen Jonson

Glen Jonson som spelas av Wilson Michaels är en tonåring som strålas upp i rymden av Alien i Peos taxibil tillsammans med Peo, Mira och Henrik. Glen kommer från USA och delar inte gärna med sig av sitt godis. Han har en otrolig sångröst och i säsong 1 drömmer han om att bli sångare, men det berättar han inte för någon. I säsong 2 drömmer Glen om att bli filmregissör, och filmar hela sommaren.

Alien

Alien tillhör dem som kallar sig för oss. De intelligentaste livet i universum, Alien ger i första säsongen Mira, Glen, Henrik och Peo en massa uppdrag som ska rädda hela mänskligheten. Alien finns med på skeppet hela tiden under säsong 1, men under hela säsongen visar han sig på en skärm med en bild han tror passar "resenärerna från planeten jorden". Men egentligen finns han inuti Miras guldfisk Zugin hela tiden och tittar ut på jordborna hela sommaren.

Femman

Femman som spelas av Jonas Sykfont är till en början den obehaglige fripassageraren som smyger omkring och stjäl mat och andra användbara saker. Men Mira, Glen, Henrik och Peo får fatt i honom och blir kompis med honom. Det som gör femman unik är att det enda ordet han säger är Fem, och för att förstå vad han säger måste man lyssna på tonföljden. Femman kommer från den gröna skogsplaneten Filione där han till och från bor med sina systrar Trean och Sjuan, och om han inte är där är han förmodligen ute på äventyr och uppdrag tillsammans med Kapten Zoom.

Kapten Zoom (rymden)

Kapten Zoom som spelas av Anders Linder är från en början från en 1970-talsserie som hette "Galaxer i mina braxer, sa kapten Zoom". I Tillbaka till vintergatan Är kapten Zoom en rymdhjälte med flinka fingrar och många trick. Ett av hans mest kända trick är när han pekar åt ett håll och säger: "titta där" och försvinner spårlöst. Kapten Zoom har ett rymdskepp som är grönt och ser ut som Bältarn. Kapten Zooms bästa kompis och följeslagare är Femman.

Rymdskepp[redigera | redigera wikitext]

  • Bältan
  • Hajen
  • Kapten zooms rymdskepp
  • Benkes rymdskepp
  • Fifunernas rymdskepp

Planeter[redigera | redigera wikitext]

Zoltzy.png

Zoltzy/Den gula planeten[redigera | redigera wikitext]

Följande är citerat från Aliens informationsfilm om planeten Zoltzy. "Zoltzy har ungefär samma massa som jorden, det vill säga en människa kan gå och stå som vanligt. Men ta inte av er hjälmarna, för atmosfären innehåller dödliga mängder svavel. Trots detta växer en sorts mossa på bergstopparna som ni ska söka reda på, samla in och ta med er tillbaka till det blå skåpet."

Den gula planeten är bara med i första säsongen, och det är den första planeten som Peo, Glen och Henrik landade på för att plocka en särskild mossa som renar luften.

Skogsplaneten/Filione[redigera | redigera wikitext]

Följande är citerat från Aliens uppdrag och informationsfilm om Filione: "Filione är en grön planet till större delen täckt av skog. Ni kommer finna att mycket är likt er egen planet Jorden. Gravitationen är ungefär densamma, och ni kommer till och med att kunna andas utan era hjälmar, eftersom atmosfären är ren och mycket rik på syre. Ert uppdrag är att leta reda på den här skalbaggen. Den lever i stubbar och ihåliga trädstammar intill närheten av vattendrag och sjöar. Förutom skalbaggen finns också större varelser på planeten. Men de är skygga och bör inte orsaka er några problem. Rymdskeppet kommer att ta ett helt Filione-dygn på sig att cirkla ett varv runt planeten, så ni kommer att få övernatta i skogen. Utrustning för detta finns i planetmodulen. Lycka till!"[2]

Skogsplaneten, eller Filione som planeten egentligen heter, är till största delen täckt av skog. Det finns luft på planeten så man kan andas precis som på jorden. När Mira, Glen och Henrik landar på Filione första gången noterar de att träden är mjuka. Det finns gulbruna skalbaggar som kan bryta ner radioaktivitet, och trummisar. Det är Treans, Sjuans och Femmans hemplanet. varje år hålls en hattparad på Filione, och det finns inte en enda hatt i hela vintergatan som inte är representerad i den paraden. Filione/skogsplaneten är med i både säsong 1 och säsong 2.

Zeryj/Grottplaneten[redigera | redigera wikitext]

Zeryj är den tredje planeten expeditionen besöker. Mira, Gren och Peo landar på planeten. Den beskrivs ha höga berg och djupa skogar, men är inte särskilt lik jorden eftersom nästan allt vatten finns under planetens yta. Zeryj kallas Grottplaneten eftersom planeten är ihålig som en ost och har ett grottsystem över hela planeten. I vattnet i grottorna finns en fisk som kan syresätta döda hav, det är den organismen som expeditionen ska få tag på. Det finns även ett rödögt grottmonster som klarar sig i vatten och på land.

Zinij[redigera | redigera wikitext]

Zinij är den fjärde planeten expeditionen besöker. Zinij beskrivs vara ett enda stort hav, med några få bergsbevuxna öar. På dessa öar är vädret som en evig svensk sommardag. På öarna finns två arter av intelligenta köttätande växter, den ena arten växer i skogen, den är brun och har två gröna frökapslar. Den andra arten växer i närheten av vattnet, den är grön och har något brunare frökapslar än den som växer i skogen. Det var en av den gröna köttätande växtens frökapslar som expeditionen skulle få tag på.

Domedagsplaneten/Kraschnyj[redigera | redigera wikitext]

Domedagsplaneten, eller Kraschnyj som den egentligen hette, var en planet som en gång såg ut som jorden, med ett intelligent liv med varelser som var på väg ut i världsrymden. Men det stora kriget bröt ut och allt på planeten förintades och det enda som blev kvar var minnet av en förgången tid och massor av själlösa mutanter som lever av folks rädsla. Men i slutet av säsong 1 sprängs planeten och finns inte kvar längre.

Tjorny/Lavaplaneten[redigera | redigera wikitext]

Lavaplaneten är en karg och stenig ökenplanet dit pilgrimerna åker för att meditera.

Ökenplaneten/Bely[redigera | redigera wikitext]

Ökenplaneten är en enda stor öken. Under en tid låg fifunernas underjordiska labb på planeten. En av invånarna på ökenplaneten är eremiten Kubrick.

Poolplaneten[redigera | redigera wikitext]

Poolplaneten är ett enda stort hav eller "pool" med endast en stenig ö. Kubricks tvillingbror Rubrick bor på Poolplanten. Även jättekrabbor finns där.

Karitjnevyj/Labbplaneten[redigera | redigera wikitext]

På labbplaneten ligger fifunernas sminklabb, där de testar sitt smink på vintergatans olika arter. Planeten är bergig och liknar Lavaplaneten.

Ypsagon[redigera | redigera wikitext]

En röd planet där det är party 25 timmar om dygnet. De som bor där kallas Ypsagonianer och de har alla grönt hår. Håret blir rosa när de blir arga och gult när de ljuger. De har ett större behov av socker än människor.

Orion[redigera | redigera wikitext]

Hemplaneten för pilgrimerna som brukar meditera på Lavaplaneten.

Lista över avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]