Tjchalta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tjchalta (abchaziska: Чҳалҭа; ryska: Чхалта) är en by i övre delen av Kodoridalen i Abchazien. Fram till augusti 2008 fungerade Tjchalta som huvudort i det georgiska distriktet Övre Abchazien, den del av Abchazien som då kontrollerades av Georgien. Därefter står hela regionen under abchaziskt styre.

Orten ligger vid floderna Tjchalta och Kodor, på 600 meters höjd över havet, vid foten av Tjchaltabergen. Merparten av husen är träbarracker. Den enda tillfartsleden är i dåligt skick och kan endast befaras med fyrhjulsdrivna fordon eller till häst. Åtta månader om året är vägen snöbelagd och orten kan endast nås via helikopter. I trakten råder risk för jordbävning; en jordbävning den 16 juli 1963 uppmätte 6,4 på Richterskalan.

Modern historia[redigera | redigera wikitext]

På 1990-talet blev Tjchalta huvudort för den svaniske krigsherren Emzar Kvitsiani och hans motståndsgrupp Monadire ("jägarna"). I en georgisk polisaktion 25–26 juli 2006, där orten bombarderades med helikopter med ett civilt dödsfall som följd, drevs motståndsmännen ut ur Tjchalta. Efter att Kvitsiani besegrats stärktes den georgiska närvaron i området, och den 27 september 2006 blev Tjchalta huvudort i det nya administrativa distriktet Övre Abchazien och "temporärt administrativt centrum" i Abchazien. De jure-regeringen, under Malchas Akysjbaia, installerades på orten samma dag, efter att tidigare ha verkat från Tbilisi, av en georgisk delegation, där bland andra president Micheil Saakasjvili och katholikos-patriarken för den georgisk-ortodoxa kyrkan, Ilia II, ingick. Diplomater i Tbilisi som önskade besöka Suchumi var först tvungna att besöka exilregeringen i Tjchalta, vilket väckte anstöt hos separatistregeringen i Suchumi.

Området undergick därefter ett större rehabiliteringsprogram med uppbyggnad av infrastruktur och säkerhet, och den georgiska valkommissionen har upprättat en ny valkrets i området. Telefonledningar har uppförts, sjukhus renoverats och nya skolor, fotbollsplaner och myndighetslokaler öppnats. Med understöd från den georgiska centralregeringen har även ett nytt vattenkraftverk, en biograf och ett internetkafé öppnats.

Abchaziska separatisterna intog Tjchalta 12 augusti 2008, under kriget i Georgien 2008.